nieuws

Voorzichtig herstel prijzen Amsterdam

bouwbreed

De prijzen van bestaande koopwoningen trekken in Amsterdam weer aan

Den Haag, Rotterdam en Utrecht zitten nog in de min.
Het herstel in de hoofdstad volgt op vijf kwartalen van krimp. Dieptepunt was het derde kwartaal van 2009 toen de prijzen 8,1 procent doken onder het niveau van een jaar eerder. De maanden april-juni dit jaar laten een stijging zien van 0,7 procent.
In de andere steden van de grote vier dalen de prijzen nog steeds. Kanttekening is wel dat het verval in die plaatsen ook nooit zo groot was als in Amsterdam. Den Haag ging een kwartaal 5,3 procent onderuit, Rotterdam 3,1 procent. Utrecht hield de schade beperkt tot een grootste terugslag op kwartaalbasis van 4,8 procent.
Als plaats waar de prijzen van bestaande koopwoningen weer toenemen is Amsterdam in gezelschap van Enschede, Haarlem en Zwolle. Ook Emmen laat de krimp achter zich.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) signaleert de grootste groei in Zwolle: 2 procent. Gedurende vijf kwartalen krimp incasseerde de hoofdstad van Overijssel cumulatief 11,6 procent prijsdaling. Amsterdam kreeg in dezelfde periode een verval van 24,5 procent voor de kiezen.
Zwolle blinkt ook uit bij de toename van het aantal transacties. In het tweede kwartaal werd maar liefst 37 procent meer woningen verkocht dan een jaar geleden. De toename in de studentenstad is bijna twee keer zo groot als in Breda en Eindhoven, de steden die Zwolle het meest naar de kroon steken. In Dordrecht, Den Bosch en Haarlemmermeer lag het aantal transacties nog ruim 10 procent onder het niveau van een jaar geleden.

Reageer op dit artikel