nieuws

Utiliteit kan fors besparen op verlichting

bouwbreed

Een vijfde van alle energie in de utiliteit gaat op aan verlichting. Agentschap.nl uit Utrecht ontwikkelde een handvat voor gebouwbeheerders waarmee zij hierop kunnen besparen.

De projectgroep Verlichting Bedrijfshallen van Agentschap.nl berekende een besparing van tussen 30 en 50 procent, zonder dat ingrijpende investeringen vereist zijn. De berekening volgt uit een proef met tien bedrijven. Zeven kregen een aanvullend advies om meer onderhoud te plegen en erop toe te zien dat de laatste het licht uitdoet.
Agentschap.nl ontwikkelde uit deze proef een ‘verlichtingsscan’ waarmee facilitaire managers en gebouwbeheerders verlichtingsinstallaties kunnen controleren. “Een handreiking”, noemt Korbee de scan. Aan het eind van de inventarisatie weten de beheerders precies met welke maatregelen zij kunnen besparen. Korbee: “Eerdere proeven in bedrijfshallen wezen uit dat beheerders nauwelijks hoeven investeren om toch wat winst te boeken op de verlichting.”
Simpele maatregelen als meer daglicht toelaten en het licht uitdoen geven bedrijven een duurzamer gezicht. De praktijk leert hem dat klanten en financiers er bij bedrijven soms sterk op aandringen meer maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
De verlichtingsscan betreft alleen tl-verlichting. “Dat is ook de reden dat Uneto-VNI de scan onvolledig noemt”, zegt Korbee. In de utiliteit vormt tl de belangrijkste vorm van verlichting. De uitkomsten van de scan kunnen aanleiding zijn tot een uitgebreidere scan waarin ook andere lichtbronnen aan de orde komen.
Meer daglicht binnenlaten is naar Korbee’s ervaring niet in alle bedrijven een optie. “Productiebedrijven willen daglicht nog wel eens buiten houden omdat het het zicht op het werkstuk verstoort.”
Architecten lijken het daglicht opnieuw te ontdekken. Agentschap.nl steunt die ontdekkingstocht met onder meer een bijdrage aan de Daylight Award, een tweejaarlijkse onderscheiding voor de architect die het best gebruik weet te maken van daglicht.

Samenwerking

De ervaring leert Korbee dat de installatie-adviseur niet altijd (meer) weet hoe om te gaan met daglicht. “Een verlichtingsontwerp houdt niet altijd rekening met daglicht en schrijft vaak te veel armaturen voor.” Wat hem betreft alweer een bewijs dat in de bouw te weinig wordt samengewerkt.
De Building Research Establishment Environmental Assessment Method oftewel BREEAM biedt volgens Korbee een andere mogelijkheid om gebruik van daglicht te bevorderen en het energieverbruik van elektrische verlichting te verminderen. BREEAM-NL is een onderscheiding van de Dutch Green Building Council. Hoe meer maatregelen worden getroffen om onder meer verlichting ‘groener’ te maken hoe hoger de onderscheiding voor het gebouw.
De overheid houdt zich wat afzijdig. “Op subsidies kunnen de meeste bouwpartijen geen beroep doen. Maar besparing op de energiekosten, een prettiger werkomgeving en zorg voor het milieu geven in de praktijk toch de doorslag.”

Reageer op dit artikel