nieuws

SWZ: met lager energielabel leefbaarheid bevorderen

bouwbreed

Woningstichting SWZ in Zwolle wil dat gerenoveerde woningen de bewoners de indruk geven dat ze in een landelijk gebied wonen.

Uitvoerder Gerard Lokhorst van Bouwbedrijf Salverda uit ’t Harde kan tevreden zijn: de eerste vijftig woningen van een renovatieproject in Zwolle zijn volgens plan ‘onder de (nieuwe) pannen’.
Woningstichting SWZ wil met de renovatie van 161 woningen ten minste de leefbaarheid bevorderen. ‘Dorps wonen in het groen’ moet voorkomen dat de wijk afglijdt. In de wijk staan onder meer eengezinswoningen. Hierin zijn onder meer de VR-ketels vervangen door HR-ketels.
SWZ wil het energielabel verbeteren van E naar B. “Daarvoor wordt de verdieping geïsoleerd met een 40 centimeter diepe voorbouw van houtskelet”, aldus Wim van Ommen, collega van Lokhorst. De gevel wordt ingepakt in steenwol, in de slaapkamerkozijnen komen ramen met HR++-glas. Het houtskelet wordt afgetimmerd met houten latten. Tussen de planken en de steenwol ontstaat een geventileerde spouw. Het dak wordt tot op het beschot gestript en voorzien van een isolerende beplating en nieuwe pannen. De verdiepingsvloer wordt eveneens geïsoleerd.
“De verdieping krijgt daardoor een zekere overmaat aan isolatie”, vertelt Van Ommen. Door die overmaat kan het isolatiewerk voor de begane grond beperkt blijven, zonder afbreuk te doen aan het energielabel. Wat hem betreft is de oorspronkelijke isolatie op de beganegrondgevel is samen het HR++-glas voldoende.
Met de renovatie wil SWZ demonstreren dat zij milieubehoud hoog in het vaandel heeft. Reden ook om te kiezen voor de betonnen ClimaLife dakpan van Nelskamp die is voorzien van een laagje titaniumdioxide. Die toeslag is gebonden in cement en aangebracht in de toplaag van de pan. “Onder invloed van ultraviolet zonlicht zet titaniumdioxide stikstofoxide om in nitraat”, zegt Harold Kock van de dakpannenfabrikant.
Raab Karcher Bouwstoffen uit Kampen stelde de ClimaLife betondakpan voor. “Deels vanwege de luchtzuiverende eigenschappen en deels omdat bij de winning van de grondstoffen en bij de productie minder CO2vrijkomt dan bij de keramische dakpan”, zegt Kock.
Houthandelaar Jongeneel Zwolle liet de gevelplanken verduurzamen en zwart kleuren bij Leegwater Houtbereiding in Heerhugowaard. De planken zijn van verschillende breedte. De maten zijn zodanig gekozen dat ze zonder zaagwerk aansluiten op de raamkozijnen.

Reageer op dit artikel