nieuws

Snelle betonstort nabij station Leiden

bouwbreed Premium

Nabij station Leiden Centraal is in ruim 48 uur 6700 kubieke meter onderwaterbeton gestort

Bij de snelle operatie in het drukke binnenstedelijke gebied is niets aan het toeval overgelaten.
Het continu beton storten ging dinsdag van start en werd in de loop van gisterochtend afgerond. De 1 meter dikke betonvloer van 67 bij 100 meter vormt de fundering van een multifunctioneel gebouw dat in opdracht van Green Real Estate op steenworpafstand van station Leiden Centraal moet verrijzen.
Bouwcombinatie ROC Leiden Zeezijde VOF – gevormd door de VolkerWessels-ondernemingen Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren – draagt zorg voor de uitvoering.
Projectleider Ferry van Bruchem blikt tevredenheid terug. “We hebben overal rekening mee gehouden. Dit is een stort van forse omvang op een gevoelige locatie. We zitten hier ingeklemd tussen de busbaan, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het station. Ruim twintig mixers reden hier de afgelopen twee dagen af en aan om een continue aanvoer te garanderen.” Voor de transporten werd gebruik gemaakt van een circa 400 meter lange bouwweg, opdat het bouwverkeer alle dagelijkse drukke verkeersstromen niet ontregelde.
Het beton – in totaal 6700 kubieke meter – werd aangevoerd vanuit de centrale van Cementbouw in Zoeterwoude. Vanwege een storing moest toch een beroep worden gedaan op de centrale in Rijswijk die, net als de vestiging in Haarlem, stand-by stond. Per uur werd circa 140 kubieke meter gestort. Voor het verpompen maakte de firma Faber gebruik van twee pompen met een reikwijdte van respectievelijk 62 en 52 meter.

Afpompen

De vloer van circa 67 bij 100 meter ligt zo’n 6 meter onder water. Van Bruchem: “We gaan nu het waterpeil 1 meter laten zakken. Na twee praktijkchecks verwachten we over circa tien dagen te kunnen beginnen met het gefaseerd afpompen van de bouwkuip. Dat zal ongeveer 8 dagen in beslag nemen.”
De nieuwbouw naar een ontwerp van Meijer & Van Schooten Architecten voorziet in circa 39.000 vierkante meter waaronder een tweelaagse ondergrondse parkeergarage van 12.000 vierkante meter.
Het complex biedt onder andere onderdak aan ROC Leiden. Daarnaast komen er kantoorruimtes, commerciële ruimtes en een hotel met restaurant en congresfaciliteiten. De oplevering staat in 2013 gepland.

Reageer op dit artikel