nieuws

‘Risicomanagement behoedt politici voor blunders’

bouwbreed Premium

Nu in veel gemeenten nieuwe colleges van burgemeester en wethouders zijn geïnstalleerd, wordt het voor hen tijd professionele risicomanagers aan te trekken. Dat kan voorkomen dat onervaren wethouders hun tanden stukbijten op lastige bouwprojecten.

Dat stelt Willem-Jan Adriaanssen, innovatiemanager bij HEVO, adviesbureau op het gebied van huisvestingsvraagstukken. Volgens Adriaanssen gebeurt het geregeld dat wethouders die verantwoordelijk zijn voor middelgrote bouwprojecten in de problemen komen en daarom gedwongen worden af te treden. Veelal hebben ze te veel vertrouwen in de professionele partijen die de klus moeten klaren. Gaat het fout dan is de wethouder eindverantwoordelijk en dat kan hem zijn baan kosten, legt hij uit. “Nu er in veel plaatsen recentelijk nieuwe colleges zijn aangetreden, vind ik het tijd om te waarschuwen. Want problemen zijn vaak te voorkomen. En daarmee voorkom je tegelijkertijd maatschappelijke schade waarvan de kosten tot in de miljoenen euro’s kunnen oplopen.”
Adriaanssen ziet een oplossing in het aantrekken van risicomanagers. “Dat is nodig omdat risicomanagement een ondergeschoven kindje is. De betrokken partijen doen alleen waarvoor ze zijn aangetrokken. Niks meer en niks minder. Als er geen risicomanagement is gevraagd, wordt het dus ook niet aangeboden.” Hij adviseert deskundigen van buiten het gemeenteapparaat aan te trekken. “Een externe risicomanager kijkt met andere ogen naar een project dan iemand die er vanuit de gemeente nauw bij is betrokken.”

Reageer op dit artikel