nieuws

Restaureren op de vierkante meter

bouwbreed Premium

Dertig jaar leegstand heeft zijn sporen achtergelaten in het ECI-complex (Electro Chemische Industrie) in Roermond. Door lekkage en gebruik van chemicaliën ontstond schade aan de constructie. Bij opening van de daken wordt de ernst van de schade pas echt duidelijk. Nu vindt een grote restauratie plaats.

“Het is restaureren op de vierkante meter. Ter plaatse bepalen we of we een
onderdeel repareren of vernieuwen”, zegt Mark Vijgenboom namens ontwikkelaar SDK
Vastgoed, dochterbedrijf van Volker Wessels. Bouwbedrijf Louis Scheepers en
restauratiebedrijf De Bonth van Hulten, beide onderdeel van Volker Wessels,
restaureren eerst het buitencasco. Daarna volgen herstel en afwerking. In 2012
heeft het 7000 vierkante meter grote complex een theater, poppodium, filmzaal,
cultuureducatie en horeca. De constructie – van opgaand metselwerk en beton tot
houten balklagen (op staal) – wordt gerepareerd of vervangen. Het industriële
rijksmonument staat in carrévorm op een kunstmatig eiland aan de Roerdelta. Het
bestaat uit vijftien geschakelde hallen die na de Eerste Wereldoorlog vorm
kregen. Vanaf het hoogste punt van het industrieel erfgoed steken de vierkante
en ronde schoorstenen overal bovenuit. Dankzij de opengewerkte daken zijn de
overgangen in bouwstijlen fraai te zien: van houten balklagen in het oudste
gedeelte naar beton en naar houten balken op staal na de Eerste Wereldoorlog.
Door lekkage via de goten en delen van stalen dakconstructies zijn de balkkoppen
van de houten dakspanten weggerot. Bouwvakkers trekken steunmuren op voor de
nieuwe goten. Zij hoeven de circa halve meter dikke gevel met de typisch
Limburgse dikformaat donkerbruine baksteen slechts her en der opnieuw te voegen.
Een deel van het complex is immers enige tijd geleden al gerestaureerd en in
gebruik genomen als kantoor. Pas na de Eerste Wereldoorlog kreeg het complex
zijn huidige uiterlijk. Van bijna alle bestaande gebouwen zijn de buitengevels
tot op maaiveld afgebroken. De nieuwbouw is grotendeels op de oud(st)e
metselwerkfundering gerealiseerd. Die fundering blijkt verrassend goed; grote
zettingscheuren zijn niet geconstateerd. Door thermische krimp en gebrek aan
dilataties ontstonden scheuren op de hoeken; een injectie met mortel verhelpt
dit probleem.

Betonvloeren

“Het complex is degelijk gebouwd”, zeggen uitvoerder Karel Corstjens van
Louis Scheepers en projectleider Jan van Bokhoven namens De Bonth van Hulten,
“maar helaas heeft het gebouw geleden onder gebrekkig onderhoud. Zo’n 50 procent
van de balklagen onder de houten vloeren is aan vervanging toe. Door chemicaliën
zijn de betonvloeren aangevreten en is wapening zichtbaar. De helft van de
betonvloeren wordt vervangen.” De zwakke constructieve plekken zijn
onderstempeld. De komende twee jaar werken de bouwers van boven naar beneden:
het dak openen, herstellen en wind- en waterdicht maken, vervolgens de
verdiepingsvloeren, wanden en begane grond aanpakken. De vierkante roedevensters
zijn goeddeels te herstellen. De stalen kozijnen zijn er het slechtst aan toe;
het Amerikaans grenen daarentegen blijkt een sterkhouder. Bewerk de gietijzeren
kozijnen met roestwerende coating en ze kunnen weer jaren vooruit. De bouwers
schatten dat 75 procent van de kozijnen geschikt is voor hergebruik. Nieuw zijn
een theater- en een popzaal. De voormalige hal met silo’s wordt ontdaan van haar
staalconstructie die het lessenaarsdak ondersteunt en krijgt een robuuste
vierkante vorm. Een dragende betonconstructie met een afwerking van prefab
betonplaten vormt de theaterzaal. De aangrenzende popzaal krijgt dezelfde ‘jas’
aangemeten.

Projectgegevens

Reageer op dit artikel