nieuws

Nervositeit leidt tot kortingen

bouwbreed Premium

Kortingen, kortingen, kortingen

De rust aan het prijzenfront is bedrieglijk. De nervositeit op de diverse markten neemt toe.
Al dagen blijft de telefoon stil. Iedereen viert vakantie. Of misschien toch niet. De leveranciers piekeren zich suf over effectieve acties. Per post en via het internet zwelt de stroom van informatie aan. Steeds hoger worden de aangekondigde kortingen. Van 10, 15 en 20 tot zelfs 25 procent. Verkopers en inkopers met stalen zenuwen zijn nu goud waard.
De afzet van zand en grind is in korte tijd met een vijfde tot een kwart afgenomen. Het tempo van de winning werd fors bijgesteld. De prijzen voor zand daalden met 5 procent. Grind werd 6 procent goedkoper. Nog even en het niveau van 2007 is weer bereikt.
De prijzen van betonstaal en balkstaal houden zich koest. Vanaf eind april al is geen beweging te herkennen. Wel nemen door de duurdere brandstoffen de transportprijzen toe. De vraag naar staal blijft achter bij de verwachtingen. De oorzaak is te vinden in het wegvallen van nog meer bouwprojecten dan toch al gevreesd werd.
De prijzen van de kunststoffen pvc, hdpe en pp zijn stabiel. Misschien hangt een lichte prijsdaling in de lucht. Ook vuren en hardhout verroeren zich niet. Wel komen bij plaatselijke handelaren steeds meer kortingen voor.
De metalen werden afgelopen week duurder. Met uitzondering van aluminium. Koper en zink stegen 5 procent in prijs. Voor lood moet 4 procent meer worden neergeteld. Ed de Rechteren van Hemert (NBI)

Reageer op dit artikel