nieuws

Dit jaar moet aanleg A74 in uitvoering

bouwbreed

Dura Vermeer moet dit jaar beginnen met aanleg van de A74

De tijd ontbreekt om te wachten op definitieve besluiten. De weg moet klaar zijn voor april 2012.
Minister Eurlings (Verkeer) heeft de regio beloofd zich maximaal in te spannen om de weg voor de opening van de tuinbouwtentoonstelling op te leveren. Tussen april en oktober 2012 verwacht de organisatie van de Floriade minimaal twee miljoen bezoekers richting Venlo.
Met zijn belofte neemt minister Eurlings het risico alsnog teruggefloten te worden door de Raad van State. Gisteren ondertekende hij in Venlo het definitieve tracébesluit. Daarop kunnen de 125 bezwaarmakers van het ontwerp-tracébesluit in beroep gaan bij de Raad van State, bevestigt Arthur van de Stroom van Rijkswaterstaat. Begin oktober is duidelijk hoeveel mensen daarvan gebruik maken. Rijkswaterstaat zal na een juridische inventarisatie waarschijnlijk de aanleg doorzetten. In theorie kan de Raad van State het tracébesluit daarna vernietigen en moet Rijkswaterstaat de bouw stilleggen. Drie jaar geleden gebeurde dat bij de verbreding van de A4 Leiderdorp.

Planning

De A74 is een van de hoofdpijndossiers van minister Eurlings. Lange tijd is gesteggeld over de plaats van de weg bij Venlo, maar uiteindelijk is gekozen voor de Plateau-variant. De 6 kilometer lange weg is de ontbrekende schakel tussen de Nederlandse en Duitse hoofdwegen. Twee kilometer ligt op Nederlands grondgebied en 4 kilometer op Duits grondgebied.
Rijkswaterstaat verwacht verschillende zaken bij de Raad van State, maar is niet van plan op de uitkomst te wachten. “De planning is krap, maar op dit moment nog haalbaar.” Rijkswaterstaat verwacht weinig baat te hebben bij de status van het project dat onder de Crisis- en herstelwet valt, omdat bijna alle procedures zijn doorlopen. Daarin ligt wel vast dat de bezwaarprocedure maar zes maanden mag duren in plaats van twaalf.
Het eerste kwartaal van 2011 is dus duidelijkheid te verwachten van de Raad van state, maar dat is al te laat voor de aannemer om de weg op tijd op te leveren. Dura Vermeer heeft in maart dit jaar het d&c-contract gegund gekregen voor een bedrag van 41 miljoen euro.

Reageer op dit artikel