nieuws

Britse bouw nog lang niet uit de put

bouwbreed

De Britse bouw lijkt, op het eerste gezicht, de weg omhoog weer gevonden te hebben, maar de toekomst ziet er nog steeds somber uit.

Volgens de officiële statistieken lag de bouwproductie in het tweede kwartaal 8,6 procent hoger dan in de voorafgaande drie maanden en zelfs 9,1 procent hoger vergeleken bij dezelfde periode in 2009. Maar volgens de Britse bouworganisaties is dat beeld veel te positief.
”Die cijfers betekenen niet dat we nu opeens een dramatisch herstel zien. De toekomst ziet er nog steeds erg somber uit, de bouw zal dit hele jaar verder inzakken”, denkt directeur economie Noble Francis van de Construction Products Association.
Het Office of National Statistics, het Britse CBS, meldt dat de bouw de afgelopen maanden het beste heeft gepresteerd van alle industriesectoren. De totale output lag met ruim 24,6 miljard op het hoogste peil sinds eind 2008. De infrastructuur scoort 35 procent hoger dan een jaar geleden, de sociale woningbouw zelfs 62 procent. Ook de private woningbouw lijkt met een toename van 9 procent de draad weer opgepakt te hebben, een beeld dat ook door de meeste grote bedrijven in deze sector wordt bevestigd.

Winter

Maar volgens de CPA is het plaatje vertekend door de strenge winter. Dat heeft de bouw in het eerste kwartaal vrijwel verlamd waarna in de daarop volgende drie maanden veel vertraagde werken juist op gang zijn gekomen. In de tweede jaarhelft zal de bouw opnieuw inzakken, denkt de organisatie. Alle sectoren rapporteren tegenvallende verkopen en opdrachten en ook minder offerte- en andere aanvragen, meldt de CPA op grond van haar kwartaalenquête onder de Britse bouwers. In de industriële sector ligt de hoeveelheid werk nu ruim een derde lager dan aan jaar geleden terwijl dat bij winkels, kantoren en soortgelijke projecten ook al 30 procent is.
Bouworganisaties als de CPA en de groep van grote aannemers UKCG zijn vooral bang voor de gevolgen van de aangekondigde overheidsbezuinigingen. Minister van financiën Osborne zal in oktober aangeven waar de bijl valt, maar nu al is het grootste deel van het scholenbouwprogramma gesneuveld en gaat ook een reeks nieuwe gevangenissen niet door.

Reageer op dit artikel