nieuws

Woningcorporatie SWZ wil hoger bouwtempo Zwolle

bouwbreed

Bouwpartijen in Zwolle moeten beter hun best doen om de bouwproductie op peil te houden, vindt directeur Eddy Veenstra van de Zwolse woningcorporatie SWZ. “De sense of urgency is onvoldoende.”

Voor sociale huurwoningen is er economisch gezien geen enkele reden om te wachten met bouwen, vindt Veenstra. Integendeel, woningzoekenden en bouwbedrijven zijn gebaat bij nieuwbouw. En omdat de vraag naar woningen onder de sociale huurtoeslaggrens groot is, moeten de gemeente Zwolle en SWZ een tandje bijzetten, vindt de corporatiebestuurder.
In 2009 kwam de klad in verschillende grote woningbouwprojecten in de Overijsselse hoofdstad. Het gaat om projecten in Holtenbroek, Kamperpoort en Stadshagen+. Het zit Veenstra niet lekker. Het is zowel de gemeente als SWZ zelf te verwijten, vindt hij. Te lang worden plannen onder de loep genomen. “Er zou meer nadruk op urgentie moeten komen. Dat verwijt ik de gemeente, maar ik steek ook de hand in eigen boezem.” De economie kan als excuus opgevoerd worden om nog meer je best te doen, vindt hij. Met “nieuw elan” moet in Zwolle gewerkt worden aan een snelle uitvoering van de bouwplannen.
Helemaal ontevreden zal SWZ over haar eigen prestaties overigens niet zijn. De Zwolse corporatie trekt zich weinig aan van de crisis. SWZ behaalde in 2009 een winst van 7,4 miljoen euro en was vorig jaar goed voor 20 procent van de nieuwbouwproductie in de stad: 164 woningen. Dit jaar blijft de bouwproductie op peil en volgend jaar stijgt de productie naar tweehonderd woningen. Hoe SWZ dat voor elkaar denkt te krijgen? “Hard werken en op resultaten sturen.”
SWZ focust zich op woningen voor speciale doelgroepen en mensen met een smalle beurs. “We hebben onszelf niet vastgezet in ingewikkelde projecten met koop- en huurwoningen, waarbij je moet wachten tot er voldoende koopwoningen verkocht zijn. We hebben het tempo zelf in de hand.”
Een enkele keer worden er koopwoningen neergezet. “Als dat in het kader van de wijkopbouw gewenst is.” In de wijk Holtenbroek werden twintig koopwoningen van rond de 200.000 euro binnen korte tijd verkocht. De bouwproductie is echter wel kwetsbaar, erkent Veenstra. De verkoop van bestaande woningen is een belangrijke financieringsbron. “Maar zolang we 1 tot 1,5 procent verkopen is er niets aan de hand.”

Reageer op dit artikel