nieuws

Slibvergister levert energie aan rioolwaterzuivering

bouwbreed

Waterschapsbedrijf Limburg wil in Venlo een slibvergister bouwen. De dochteronderneming van Waterschap Roer en Overmaas en van Waterschap Peel en Maasvallei zet daarmee slib uit rioolwaterzuiveringen om in energie voor eigen gebruik.

De vergister is een ontwikkeling van Sustec uit Wageningen. Deze onderneming plaatste op de zuivering van Venlo een proefmodel van de installatie. “Het systeem combineert thermische hydrolyse met slibvergisting en warmte/kracht-koppeling”, legt Ad de Man uit van Waterschap Roer en Overmaas. Bij thermische hydrolyse worden cellen in slib afgebroken onder een verhoogde druk en temperatuur. “Daardoor ontstaat meer biogas en wordt het slib beter ontwaterd.” Het gas genereert via een warmte/kracht-koppelaar elektriciteit. De vrijkomende warmte gaat naar de vergister.
Soortgelijke systemen bestaan volgens De Man al langer. “Die verdienen zichzelf terug in 25 jaar.” Dat is te lang, vindt hij. De installatie van het waterschapsbedrijf moet zichzelf terugverdienen in zeven jaar. Als de voorziening na vijftien jaar wordt afgeschreven, moet deze na aftrek van de investering voor 6,5 miljoen euro hebben verdiend.
De zuivering verbruikt in De Mans becijfering jaarlijks ruim 10 kilowattuur. “De vergistingscombinatie moet daarvan minstens 4 miljoen kilowattuur kunnen opwekken.” Met de installatie zegt het waterschapsbedrijf ook te besparen op de afvoerkosten voor slib. “Dat gaat rechtstreeks naar een verbrandingsoven of wordt in de vorm van pellets verstookt in cementovens”, zegt De Man. De kosten van deze verwerking komen voor rekening van de waterschappen.
De proefinstallatie van Sustec is een vereenvoudigde uitvoering van de al langer bestaande systemen. Waterschapsbedrijf Limburg schat de kosten van de definitieve voorziening op 5 tot 6 miljoen euro. Het waterschap overweegt in Hoensbroek een soortgelijke installatie te bouwen. De bouw van de installatie in Venlo moet nog Europees openbaar worden aanbesteed. Het waterschapsbedrijf denkt het werk eind dit jaar te kunnen gunnen.

Reageer op dit artikel