nieuws

Roermond broedplaats duurzame bouwtechniek

bouwbreed Premium

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, heeft gisteren bij Gilde Opleidingen in Roermond een nieuwe campus geopend voor duurzame bouwtechniek.

Deze broedplaats voor innovatie rond duurzaam wonen moet onder de noemer Living@Work bedrijfsleven en jaarlijks honderden leerlingen nauw met elkaar in contact brengen. Brinkman benadrukte in zijn toespraak het belang van voldoende instroom in techniek.
SenterNovem subsidieert met een half miljoen euro de helft van de ontwikkelkosten voor de bouw van de campus aan de Hillenraedstraat in Roermond.
Innovaties rond duurzaam wonen, van werktuigbouwkunde tot elektriciteit, van ontwerp tot realisatie staan centraal in het project. Zo gaan studenten en bedrijven in Living@Work werken aan een woning die geen energie kost, en misschien zelfs oplevert. Alle bouwsels worden vervolgens ook op een duurzame manier gesloopt. ”Living@Work is een experimenteeromgeving, waarin bedrijven en onderwijs elkaar vinden”, zei sectordirecteur Tjeu van de Laar van Gilde Opleidingen gisteren. ”Ondernemers investeren met hun kennis in Living@Work en begeleiden via leermeesters de studenten bij het ontwikkelen van technieken. Op hun beurt laten ondernemers hier hun nieuwste producten testen. Ook voor hen komt er veel kennis beschikbaar.”
Aan Living@Work doen mee de Gilde Opleidingen (ROC), Niekée Facilitair Onderwijs en Activiteitencentrum , VOS (Vak Opleidingsbedrijf), IWZO (InstallatieWerk Zuid-Oost) en FOSAG (Federatie Ondernemers Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf). ”Dichter kan het mbo-onderwijs niet bij de praktijk komen, want dit is de praktijk”, zei Van de Laar. ”Op dit leerterrein worden alle partijen en disciplines bij elkaar gebracht om te komen tot integraal bouwen. Het motto: niet praten, maar maken.”

Reageer op dit artikel