nieuws

Pfi in sociale woningbouw kost gemeenten vaak veel

bouwbreed

Het toepassen van pfi-constructies (private finance initiative) in de sociale woningbouw kan gemeenten veel geld kosten. Bij 12 van de 25 projecten op dit gebied in Groot-Brittannië zijn de kosten verdubbeld vergeleken bij de oorspronkelijke begroting. Bij nog eens negen projecten is in elk geval sprake van een forse kostenoverschrijding.

De projecten liepen daarnaast ook een gemiddelde vertraging op van 2,5 jaar. Dat blijkt uit een rapport van de National Audit Office, de Britse Nationale Rekenkamer. Britse gemeenten schakelen steeds vaker het private bedrijfsleven in om nieuwe woningprojecten te realiseren of verouderde wijken op te knappen. In veel gevallen wordt daarbij het private finance initiative, een soortgelijke constructie als dbfm, toegepast. De resultaten van die projecten vallen echter zwaar tegen. ”Het wordt dan ook tijd dat het ministerie voor de lokale regering nu eens goed gaat kijken of er wel sprake is van ‘waar voor je geld”’, aldus Amyas Morse, het hoofd van de NAO. Morse vindt wel ‘dat pfi een flexibele en nuttige financieringsroute voor de gemeenten kan zijn’. Veel Britse gemeenten vinden pfi ook niet de ideale weg maar namen er toch hun toevlucht toe omdat het moeilijk was financiering van de staat te krijgen. De Rekenkamer stelt verder dat het ministerie niet over de juiste deskundigheid beschikte om de ingewikkelde contracten goed te beoordelen.

Reageer op dit artikel