nieuws

Leunen op onderaannemers

bouwbreed

De calculaties in de zorgbouw blijven verbazen

Steeds minder manuren, nog lagere uurlonen. En nog is het dal blijkbaar niet bereikt.
In de zorg worden sommige werken bijna uitsluitend door onderaannemers uitgevoerd. Alleen de leiding is nog in eigen handen. Met het zwaar leunen op de onderaannemers haal je gemakkelijk problemen ten aanzien van de coördinatie in huis. Kloppen alle afspraken nog wel? Het sturen is lastig als je het zicht op de weg kwijt bent.
Voor een project een goede prijs maken, lukt meestal wel. Op papier tenminste. Een stuk lastiger is om de prognoses om te zetten in rendement. Veel onderaannemers piepen en kraken. De prijzen die ze aanbieden zijn alleen te rechtvaardigen door extra overuren te maken om een redelijk loon bij elkaar te verdienen.
Aan de daling van de bouwkosten is nog steeds geen einde gekomen. Zowel de aanneemsommen voor nieuwbouw als de prijzen voor renovatie zakken verder weg. Veel aannemers wijken uit naar de sectoren renovatie en onderhoud. De drukte voor de deur van de opdrachtgevers maakt de spoeling echter dun.
De verwachting is dat verschillende producten in prijs zullen stijgen. Glas wordt genoemd, kozijnen en elektriciteit. Zekerheden bestaan niet. Iedere economische rimpel werkt uit op de investeringen en daarmee op de prijzen. Voorlopig is de rust op de markten nog niet teruggekeerd. Neem de metalen koper, lood en zink. Terwijl iedereen zat te wachten op prijsstijgingen, werden de metalen afgelopen maand 10 procent goedkoper.
De kuubprijs van gebouwen in de gezondheidszorg bedroeg per 1 juni gemiddeld 475 euro per kuub.
(NBI)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels