nieuws

Houten liftschacht ontsluit aanbouw

bouwbreed Premium

Een houten liftschacht ontsluit drie bouwlagen van de aanbouw van het voormalig gemeentehuis in Markelo

Schacht en aanbouw zijn opgebouwd uit massief houten bouwelementen. Het hout van de liftschacht blijft in het zicht.
“Mits goed doorgerekend kan een dragende houten liftschacht in elk geval vijf bouwlagen ontsluiten”, meent Bas Meeuwissen van Finnforest uit Apeldoorn.
Dit is bijvoorbeeld het geval in het Malmö Hus in Almere waar de eerste houten liftschacht van Nederland is gebouwd uit Leno bouwelementen. Met die van Markelo telt Nederland volgens Meeuwissen momenteel twee houten liftschachten.
In Markelo is de schacht op locatie samengesteld uit Leno-elementen van 216 millimeter dik. De schachtplaten hebben ook de functie van stabiliteitswand. Leno is opgebouwd uit kruislings gelijmde vuren lamellen.

Brandweer

Het voorstel om de liftschacht van hout te maken, leverde voor zover Meeuwissen zich herinnert weinig problemen op. “De berekeningen werden meteen geaccepteerd.” Ook de brandweer kon zich volgens hem vinden in het plan.
Eerder had de brandweer van Almere geen zwaarwegende bezwaren tegen hout als constructiemateriaal voor de liftschacht. “Hout en brandgevaar worden vaak in één adem genoemd”, zegt Meeuwissen. Naar zijn kennis bezwijkt staal bij brand over het geheel genomen evenwel eerder dan hout. “En hoe dikker het hout hoe langer het duurt voor het vuur zich door een constructie vreet.” Brandwerende liftdeuren waarborgen de brandveiligheid. “Brandoverslag naar andere verdiepingen is daardoor niet mogelijk”, zegt Meeuwissen.
De liftdeuren zijn niet van hout, vult Schindler uit Den Haag aan. De fabrikant leverde een lift uit zijn serie 5300. Deze machinekamerloze lift draagt maximaal 1125 kilo of vijftien personen. Het project vergt een grote lift, omdat ook rolstoelgebruikers er een plek in moeten vinden.
De aanbouw met liftschacht staan aan de achterzijde van het voormalige gemeentehuis van Markelo. Op 3 september wordt de verbouwde villa geopend als cultureel centrum Het Beaufort. MAS Architectuur uit Hengelo tekende voor het ontwerp. Plaatsgenoot Schreuders Bouwtechniek deed de constructieve uitwerking. Aannemer Vos uit Delden voert deze opdracht van de gemeente Hof Twente uit. Bouwmetaal uit Tubbergen bekleedt de aanbouw met koper.

Reageer op dit artikel