nieuws

Heiblok op weg naar windmolenpark Ierse Zee

bouwbreed

Volker Staal en Funderingen verzorgt de fundering voor het transformatorstation van een nieuw windmolenpark in de Ierse Zee. Een 100 ton zwaar heiblok is al onderweg.

Het zware heiblok is ingescheept in de haven van Vlissingen. Het valgewicht legt zo’n 25 ton in de schaal, maar dankzij de hydraulische aandrijving kan het uiteindelijk een moment van zo’n 500 kNm op de paalkoppen uitoefenen. De heimuts van het gevaarte, die moet voorkomen dat de paalkoppen schade oplopen van het gebeuk, weegt eveneens zo’n 25 ton. Omdat de palen deels onder water worden weggeslagen en het blok opwaartse kracht ondervindt is het blok uitgerust met een extra verzwaringsring. Dat brengt het totale gewicht op zo’n 100 ton.
De stalen gigant zal in totaal acht buispalen in de bodem slaan (lengte 60 meter, diameter 1,80 meter).

Jackets

De buispalen gaan de twee jackets met transformatorstations op hun plaats houden. De 102 windmolens uit het park zelf worden neergezet op monopiles.
De 60 meter lange palen worden door speciale uitsparingen in de jackets geslagen. Daarna wordt de draagconstructie met vijzels netjes waterpas gezet en met grout gefixeerd. Zodra het grout is uitgehard wordt de bovenbouw op het jacket geplaatst.
Deze zomer wordt het eerste platform geplaatst, zomer volgende jaar volgt platform nummer twee. Het windmolenpark op 15 kilometer uit de Britse kust krijgt een totale capaciteit van 367 megawatt.

Reageer op dit artikel