nieuws

Door het oog van Stefan Wesselink ‘Het gaat zelden fout met hoogspanning’

bouwbreed

‘Als je gaat bouwen, houd voldoende afstand’, kopte vorige week een paginagrote advertentie in Cobouw. Netbeheerder TenneT wil betrokken doelgroepen er nog eens op wijzen dat ongelukken met hoogspanningsmasten te voorkomen zijn door minstens 10 meter afstand te houden. Communicatieadviseur Stefan Wesselink startte de campagne.

In Nederland staan tienduizenden hoogspanningsmasten. Met enige regelmaat, een aantal keer per jaar, wordt een leiding (bijna) geraakt door een mast van een zeilboot, lading op een vrachtwagen, sproeiinstallaties of hoogwerkers. TenneT wil mensen af en toe even wakker schudden met een campagne, zegt Wesselink.
“Nu het wat warmer weer wordt, en meer activiteiten buiten plaatsvinden, willen we specifieke doelgroepen nog eens wijzen op de potentiële gevaren van hoogspanning en hoogspanningsmasten. Ons hoogspanningsnet breidt zich nog steeds uit, dus op steeds meer plaatsen kunnen mensen in aanraking komen met hoogspanning. Wij willen ze eigenlijk jaarlijks met een campagne wijzen op het gevaar.”
“Niet dat er zoveel ongelukken gebeuren overigens. Het gaat slechts om een paar incidenten per jaar, en de laatste jaren is het altijd goed afgelopen. Maar onalertheid kan voor grote problemen zorgen. Het is dus belangrijk dat mensen goed bewust zijn van de gevaren voor ze aan de slag gaan.”
De campagne is vooral gericht op de recreatievaart, transportsector, agrarische- en bouwactiviteiten, en vliegeraars en kitesurfers.
“We hebben zelden een ongeluk dat gerelateerd is aan bouwactiviteiten. Veel werk in de buurt van hoogspanningsmasten, met hijskranen bijvoorbeeld, moeten al aan allerlei regels voldoen. Daar waar vlakbij hoogspanning wordt gebouwd, is zelfs een toezichthouder van TenneT aanwezig.”
Dat laat onverlet dat het bij bouwactiviteiten soms misgaat. “Dit voorjaar gebeurde dat met een betonmixer die te dicht bij de hoogspanning kwam. In zo’n geval slaat de spanning over op het voertuig en kan de bestuurder zwaargewond raken. Maar hier was gelukkig geen sprake van letsel. De schade voor het net zelf is bij dergelijke incidenten vaak niet zo groot. Onderbrekingen in de stroomvoorziening worden door regelaars opgevangen, en dat leidt zelden tot grote problemen.”
Maar een leiding hoeft niet geraakt te worden om voor problemen te zorgen. Dat was bij die betonmixer ook niet het geval. De bestuurder kwam alleen te dicht bij de leiding. Welke veiligheidsmarge men in acht moet nemen verschilt per spanningsniveau. Maar 10 meter is voor alle hoogspanningsleidingen in Nederland een veilige marge.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels