nieuws

De reflectie

bouwbreed

Zo af en toe is het goed om eens afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en vanuit de verte te bekijken hoe de zaken lopen

Met een goed glas Rioja Gran Reserva in het gelijknamige gebied leidt die reflectie tot een welhaast beangstigend beeld. Het Nederlands elftal is er nog niet helemaal. Het swingende voetbal dat de jongens ten toon spreiden tijdens de laatste oefenwedstrijden is niet zichtbaar.
Wat dat betreft lijkt het voetbal ernstig op de politiek. Het lijkt wel alsof de jongens en meisjes aldaar eveneens hun plaats niet weten. Het gevolg is dat Uri Rosenthal ongetwijfeld met een eindrapport zal komen dat kort door de bocht zal luiden: ‘Ik weet het ook niet meer’. Hoewel je van iemand uit de chambre de reflection zoals onze Eerste Kamer wordt genoemd, ook wel eens iets anders kan verwachten.
Holle frasen als recht doen aan de verkiezingsuitslag en de een die niet met de ander wil, leiden tot een impasse. Raar eigenlijk dat nu nog zo de nadruk wordt gelegd op de verschillen terwijl het zoeken naar wat partijen zou kunnen binden eerder voor de hand ligt. Een ruzie over hoeveel nu precies bezuinigd moet worden, doet lachwekkend aan. Dat is een zaak die vooral Brussel bepaalt.
Intussen blijft onze Camiel Eurlings maar schoppen in de grond steken, tot ongenoegen overigens van enkele kamerleden die menen dat de nieuwe kamer daar ook iets van moet vinden. Hoe dom. Het gaat om uitvoering van vastgelegd beleid. Is er eindelijk eens een minister die wat doet in plaats van alleen maar praat, vindt het Haagse praathuis dat weer niet goed.
Intussen draait de wereld door en moet Nederland het in deze lastige tijden nog steeds zonder kabinet doen en dus nauwelijks bestuurd uit de huidige prut zien te komen. En dat terwijl er zoveel moet gebeuren. Een heel breed kabinet zou nu dan ook voor de hand liggen, maar daar vinden enkele partijen ter linkerzijde het nog iets te vroeg voor. Vraag is dan wanneer het wel tijd wordt om die knoop door te hakken. Zo nog maanden doorgaan, is immers ook geen optie.
Wellicht moeten de hoofdrolspelers maar naar de Rioja komen. In het lieflijke landschap langs de Ebro kunnen ze dan na enige reflectie tot een goed resultaat komen.

Reageer op dit artikel