nieuws

Chinese Fuwa steekt westerse kranenbouwer naar de kroon

bouwbreed

De Chinese kranenbouwer Fuwa heeft met zijn QUY1250 China’s grootste rupshijskraan voorgereden

De machinefabrikant laat daarmee weten dat China ook in dit segment westerse producenten naar de kroon steekt, zegt Hemmo Luijerink van Cranebusiness in Moerdijk, distributeur van Fuwa in Europa.
Kranen als de QUY1250 kun je alleen maar bouwen als je voldoende kennis hebt van moderne (kraan)techniek, zegt Luijerink. “De tijd dat er lacherig werd gedaan over Chinese kranen is daarmee wel voorbij.” Fuwa’s kraan is vooralsnog niet de grootste van de wereld. Die onderscheiding gaat waarschijnlijk naar Liebherr die momenteel een 3000 tons kraan bouwt. De machine van Fuwa hijst 1250 ton op een radius van 8 meter. De kraan doet dat met hoofdgiek en in super-lift configuratie. De hoofdgiek meet een lengte van 96 meter terwijl de beweegbare hulpgiek 108 meter lang is. Een 641 kilowatt sterke Cummins-diesel drijft de machine aan. De hydrauliek van Rexroth wordt elektronisch bediend. In westerse landen zal China’s grootste hijskraan niet snel te zien zijn, verwacht Luijerink. De kraan is in zijn uitleg vooral ontwikkeld voor de bouw van onder meer grote energiecentrales en petrochemische installaties in onder meer Brazilië, Libië en China. “In Europa zijn er niet zoveel van zulke nieuwbouwprojecten.”

Reageer op dit artikel