nieuws

Ballast Nedam bouwt mee aan Brits windpark

bouwbreed

Ballast Nedam bouwt mee aan het nieuwe offshore windpark Walney II, dat voor de westkust van Engeland verrijst. Het bouwconcern uit Nieuwegein neemt de funderingen op zich.

In totaal zal Ballast Nedam 51 buispalen installeren met een gewicht van tussen de 800 en 1000 ton per stuk. Het bedrijf zet voor de klus zijn speciale hefschip Svanen in. Het plaatsen van de funderingen start in het tweede kwartaal van 2011.
De intentieovereenkomst die Ballast Nedam eind vorig jaar al sloot met de opdrachtgevers – energiebedrijven Dong en Scottish and Southern Energy – is onlangs omgezet in een definitief contract. De aanneemsom heeft de bouwer niet bekendgemaakt.
Het offshore windpark Walney wordt gebouwd in de Ierse zee, 20 kilometer uit de westkust van Engeland nabij Barrow-in-Furness. De 51 turbines leveren een totaal vermogen van bijna 184 megawatt.
Op het project zal de Svanen zijn 250ste fundering voor een offshore turbine plaatsen. Het hefschip werd eerder door Ballast Nedam al ingezet op de windparken Egmond aan Zee, Rhyl Flats (Engeland), Gunfleet Sands (Engeland) en Belwind (België). Momenteel installeert de Svanen negentig funderingen voor het Sheringham Shoal Offshore Wind Park in het Verenigd Koninkrijk.
Vorige maand liet Ballast Nedam weten dat zij overweegt een tweede hefschip aan te schaffen. Dat vergt een investering van tussen de 80 en 100 miljoen euro.

Reageer op dit artikel