nieuws

‘Minister moet cijfers van toets rapporteren’

bouwbreed

Minister Van Middelkoop moet de resultaten van de praktijktoets van het Bouwbesluit rapporteren aan de Tweede Kamer, vindt Harry Nieman van NL Ingenieurs.

Nieman schat de kosten van zes tot tien praktijktoetsen op een ton. VROM zou daarvan de helft moeten mee betalen, vindt hij. NL Ingenieurs bereidt de proeven voor samen met Bouwend Nederland, de BNA en de Vereniging van Bouw en Woning- Toezicht Nederland.
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over dat gegeven, omdat de vier partijen een zetel hebben in het Overleg Platform Bouw (OPB) en al drie keer een concept van het nieuwe Bouwbesluit te zien kregen. Dat maakt ze volgens de Kamer mede verantwoordelijk voor eventuele fouten in het huidige voorstel.
De Tweede Kamer wil dan ook dat niet OPB-partijen zoals TNO, NEN of de Stichting expertisecentrum regelgeving bouw (ERB) mee toetsen. Een nutteloos verlangen meent Nieman. “De achttien OPB-leden zijn prima in staat die testen uit te voeren. Dat zijn ook de belangrijkste partijen die in de praktijk met de regels werken. Laten we wel zijn; wat doet TNO nog in de bouw?”
Dat het OPB niet kritisch genoeg zou zijn, bestrijdt Nieman. Hij verwijst onder meer naar de veertig brieven die de leden afzonderlijk naar het ministerie stuurden. “Verder zijn wij er echt niet op uit om partijen bewust een beentje te lichten. “

Gratis

Marcel Groosman, secretaris bij het ERB acht het verstandig als het ministerie van VROM niet OPB-leden bij de praktijktoetsen betrekt. Op een uitnodiging rekent hij echter niet. “Nee, we gaan onszelf niet aanmelden. Wij zijn een adviesbureau, geen vereniging. Wij hebben al genoeg kennis gratis ter beschikking gesteld”, verwoordt Groosman.
Al maanden waarschuwt zijn adviesbureau voor peperdure en onveilige blunders die in het concept van nieuwe Bouwbesluit zouden staan. Hoewel de regels nu aan een vuurproef worden onderhouden, is Groosman nog niet gerust op een goede afloop. “Het is volstrekt onduidelijk wat er gaat gebeuren met de resultaten van de praktijktest. Zoals het er nu uitziet, worden ze zonder afzonderlijke analyse verwerkt in het definitieve besluit.”

Reageer op dit artikel