nieuws

Minister deelt zorgen over Bouwbesluit

bouwbreed

Minister Van Middelkoop (wonen) roept aannemers, architecten en andere bouwprofessionals op mee te denken over de praktijktest van het Bouwbesluit

“Grijp nu uw kans”, zei hij direct na het Kamerdebat over nieuwe omstreden niet-doorgerekende bouwregels.

Tijdens het debat nam de Kamer het concept-Bouwbesluit zwaar onder vuur. Sterker nog, de Kamerleden maakten een karikatuur van het stuk waar het ministerie van VROM sinds 2002 aan werkt.
“Het Bouwbesluit moet niet gaan over mussen onder dakpannen”, zei Antoinette Vietsch (CDA). “Waarom negeert de minister normalisatieinstituut NEN”, vroeg Brigitte van der Burg (VVD) zich af. “Definities komen niet overeen met huidige normen”, waarschuwde Jan Boelhouwer (PvdA). Paulus Jansen van de SP verwoordde de gemengde gevoelens van de vier het duidelijkst: “De Kamer is in het ootje genomen.”
De vier namen de minister eigenlijk niets kwalijk. Meebewegen moest hij wel. Dat deed Van Middelkoop. Liet hij zich begin april nog terugfluiten door zijn ministerie, dinsdag volgde hij zijn eigen koers. “Ik begin er aardigheid in te krijgen. Ik begrijp het steeds beter, zie de complexiteit van het probleem en het belang van deze discussie steeds beter in.”
Omdat Van Middelkoop de Kamer vorige week al flink tegemoet was gekomen (uitstel en praktijktest Bouwbesluit), ging het debat van dinsdag vooral over de vraag: wie gaat de praktijktest uitvoeren?
Jansen van de SP sprak tegen het eind van het debat nog zijn waardering uit voor de ad-interim bewindsman: “U zit snel in het onderwerp.” Waarop de minister pareerde: “Ik heb ook een huis.”
> pagina 3: veel publiek, nauwelijks applaus

Reageer op dit artikel