nieuws

interview Masi Mohammadi’Succes Domotica valt of staat met goed advies’

bouwbreed

Het wordt zo langzaamaan tijd eens anders te kijken naar woontechnologie, vindt Masi Mohammadi. De domotica-onderzoekster van de TU Eindhoven leidt in Eindhoven een praktijkproef in twee woningen met ‘domotica voor iedereen’. Domotica helpt in haar uitleg de woonlasten laag te houden en maakt het dagelijkse leven ook anderszins aangenamer.

Het proefproject moet uiteindelijk leiden tot projectmatig geïnstalleerde domotica in nieuwgebouwde en gerenoveerde woningen. De provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij betalen mee aan het onderzoek. Leveranciers als Comfort Plafond uit Zaltbommel en Isolectra uit Capelle aan den IJssel brengen de benodigdheden in het project in. Mohammadi leidt namens de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven de praktijkproef.
De proef speelt zich af rond een ‘installatiewand’. “Dat is een 6 centimeter dikke holle wand waarin alle benodigdheden zijn gemonteerd om uiteenlopende functies in de woning te automatiseren”, legt Mohammadi uit. Comfort Plafond bouwt de wand op uit een stalen raamwerk en gipsplaten. De wand staat tegen de woningscheidende muur. Een steenwoldeken houdt eventueel burengerucht tegen. Tussen de wand en het plafond zit 10 centimeter ruimte. Daarin is over de hele breedte een verlichtingsbalk met led’s gemonteerd.
In het project worden zoveel mogelijk draadloze voorzieningen gebruikt. Bedrade systemen worden via een kabelplint bediend. Over de kabelberging is een deksel geklikt zodat de bekabeling zonder zware ingrepen telkens kan worden veranderd. De kabelgoot is een standaard handelsproduct.
In de ‘Eindhovense wand’ is ook een elektrisch verwarmingsnet opgenomen waarmee de woonkamer snel op temperatuur wordt gebracht. Daarna neemt de gewone verwarmingsinstallatie het over. “Het blijkt echter moeilijk om de twee verwarmingssystemen elektronisch aan elkaar te koppelen”, constateert Mohammadi.

Proef

De ‘domoticawand’ staat momenteel op proef in een appartement en een eengezinswoning. De wand moet aantonen dat woontechnologie het comfort in een woning verhoogt. De initiatiefnemers willen er volgens Mohammadi ook mee aantonen dat domotica niet alleen bedoeld is voor ziekte en gebreken maar voor het alledaagse gebruik. “Het gaat nadrukkelijk niet om bijzondere toepassingen voor het luxesegment maar om relatief simpele applicaties als het regelen van de verwarming.”
Een goed geregelde verwarming spaart energie en daarmee woonlasten. “Dat is mede de reden dat corporaties wel wat zien in domotica”, vertelt Mohammadi. Niet in de laatste plaats omdat woontechniek de verhuurbaarheid van hun woningen bevordert. “De vraag dient zich dan aan: wie is de eindverantwoordelijke voor de woontechniek?” Deskundigen tasten naar haar ervaring in het duister en installateurs weten er volgens haar ook niet altijd het fijne van. “In de praktijk gaat het vaak mis omdat domotica afwijkt van het seriematige standaardwerk dat de installateur doet.” Dat laatste is naar Mohammadi’s mening weer het gevolg van het gebrek aan standaardisatie. “Daar ligt een taak voor Brussel om daar klaarheid in te scheppen zoals dat eerder gebeurde met telefoonopladers.” Het welslagen van een domoticaproject valt of staat met goed advies. Domoticapromotor KNX kan dat volgens Mohammadi geven. “Dat is weliswaar een organisatie van leveranciers, maar die is inmiddels zo groot dat het advies onafhankelijk is. Wie zich te veel naar een bepaalde leverancier richt wordt door de anderen gecorrigeerd.”
Verkopers vertellen niet zelden dat technisch alles mogelijk is. Die laatste woorden betekenen naar Mohammadi’s mening vaak ‘wij weten het eigenlijk ook niet’. Ook de opdrachtgever weet niet altijd duidelijk te maken wat hij wil. Al die onduidelijkheden bij elkaar zorgen ervoor dat het systeem na de oplevering alleen maar kan tegenvallen. Allemaal te voorkomen met goed advies. Dat voorkomt volgens haar ook dat er te weinig rekening wordt gehouden met de toekomst. “Een systeem blijft alleen maar voldoen als het aan te passen of uit te bereiden is en als er ook voldoende servicemogelijkheden zijn.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels