nieuws

Interview Lenard Brokelman en Jur NijboerReveil van scherpe arbeidsanalyse

bouwbreed

Sturen op uren. Is de bouw dat niet een beetje vergeten? Met de opkomst van de onderaannemers en de zelfstandigen zonder personeel, dreigt op de projecten de teamgeest naar de knoppen te gaan.


“Als je geen mensen op de bouw hebt, komt het werk niet klaar. Dat was zo en blijft zo. Arbeid is in de bouw een belangrijke productiefactor”, stelt Lenard Brokelman (1950). De adviseur van PRC is de nieuwe voorzitter van de Contactgroep Bedrijfskundigen Bouw.
“Teamgeest. Dat zie je steeds minder”, vult zijn CBB-voorganger aan, de Struktonner Jur Nijboer (1948). “Door de jaren heen is steeds meer werk uitbesteed aan onderaannemers. Het individualisme nam toe. Je zag de opkomst van de zzp’ers. Daar zijn heel goeie mensen bij. Maar ze knokken wel allemaal voor hun eigen centen. Op de bouw werken steeds meer specialisten, stuk voor stuk mensen met een goede opleiding. Kijk naar het voetbal. Elf uitstekende spelers vormen -nog lang geen goed team. Op de bouwplaats heeft de teamgeest het steeds moeilijker gekregen.”

In elkaar passen

Brokelman en Nijboer zijn arbeidsanalisten. Het beroep lijkt uit te sterven. De leden van de contactgroep bepleiten een wedergeboorte. In de aannemerij is volgens hen te weinig aandacht voor het in elkaar passen van al de schakeltjes die werken tot een succes maken.
Nijboer: “Vroeger, ik praat over de jaren ’70 en ’80, was het voor een hoofdaannemer belangrijk de processen op de bouwplaats te leren kennen. Anders kon je niet goed begroten. Arbeidsanalisten waren dagelijks op de bouwplaats te vinden. Destijds maakte het loon van de eigen cao nog een derde van de bouwkosten uit. Nu bedraagt het aandeel slechts 10 procent. De rest is doorgeschoven naar de onderaannemers.”

Jurist

Brokelman: “In de grote bedrijven is de meeste arbeid uitbesteed. In de organisatie heeft de arbeidsspecialist plaats moeten maken voor de jurist. Individuele bedrijven investeren niet meer of te weinig in het verbeteren van de arbeidsproductiviteit. Bij de koepelorganisaties van de bouwbedrijven zie je voor het thema daarentegen een groeiende belangstelling. Het meten van arbeid is nog steeds heel belangrijk. In onze tijd veranderen de werkwijzen heel snel. En als je dan de processen niet kent, kun je ook geen kwaliteit leveren. Bij de koepelorganisaties zien we een groeiende belangstelling voor het thema.”
De huidige crisis helpt volgens Nijboer mee de arbeidsanalyse weer voor het voetlicht te halen. “Door de toename van de luxe is het sturen op uren afgenomen. Nu komt de behoefte vanzelf weer boven drijven. De trend naar lean – meer klantwaarde, meer plezier in het werk – is heel interessant. Lean bouwen doe je weer met z’n allen.”

Kleine club

De Contactgroep Bedrijfskundigen Bouw (www.contactgroepbouw.nl) bouwt voort op het platform van arbeidskundigen dat in 1968 in het zuiden des lands ontstond. Dat de huidige vijftien deelnemers zo’n vijf keer per jaar bijeenkomen in hotel Campanile in Eindhoven is dan ook geen toeval. Vrijwel alle grote bouwers zijn in de CBB vertegenwoordigd.
Op de bijeenkomsten pakt de contactgroep onderwerpen op als system engineering, duurzaam inkopen en energieconcepten. Damwanden en keringen kwamen voorbij, de bouwpatholoog en ook de activering van betonkernen. Telkens worden de thema’s – met inzet van externe deskundigheid – door werkgroepen grondig voorbereid.
Groot zal denktank CBB niet worden. Voorzitter Brokelman denkt aan een groei tot zo’n 25 deelnemers. Onder het motto: in een kleine club zeg je wat meer dan op een groot congres.

Reageer op dit artikel