nieuws

De staart van de kikker

bouwbreed Premium

Menigeen houdt op dit moment zijn hart vast

Na de kredietcrisis met de daaropvolgende economische crisis, dreigt nu de Griekse crisis. Standard & Poor’s heeft het land inmiddels de junkstatus toegekend en Spanje en Portugal hebben hun kredietwaardigheid eveneens verlaagd zien worden.
Het lijkt er zo langzamerhand sterk op dat er in Europa in ieder geval ook sprake is van een politieke crisis. Yves Leterme kan er over meepraten. Onze eigen brekebeen Jan Peter Balkenende is wat dat betreft verstandiger. Die gaat naar verre oorden om zich te laten verblijden met een ere-doctoraat in Zuid-Korea.
Intussen lopen we echter maar mooi van de ene crisis in de andere zonder dat daar krachtdadig tegen wordt opgetreden. Het is immers de wankelmoedigheid, of wellicht in dit geval juist de krachtdadigheid van onze buurvrouw Angela Merkel, die de financiele markten in spanning laat over het al of niet redden van Griekenland. De wankelmoedigheid zit dan bij de andere landen die net doen alsof de eurozone niet bestaat en Griekenland geen effecten op de economieën in de eurolanden heeft. Niets is minder waar.
Tegelijkertijd moeten we ook constateren dat de mensen die er ook wat aan kunnen doen, zoals het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken, de Fed, weer teruggrijpt op oude instrumenten die bewezen niet gedeugd hebben. Zo blijft de rente laag terwijl de economie alweer herstellende is. Zo langzamerhand is er bij economen communis opinio dat de te lang laag gehouden rente tijdens de vorige crisis mede de diepte van de huidige crisis heeft veroorzaakt.
Het wordt lachwekkend om dan politici all over the world te horen roepen dat de financiele markten beter in toom moeten worden gehouden, maar tegelijkertijd doen ze absoluut niets om dat te bewerkstelligen.
Lloyd Blankfein, de baas van Goldman Sachs, mag dan nog steeds onder vuur liggen vanwege vermeende fraude met hypotheekderivaten, maar dat is slechts een doekje voor het bloeden. Blankfein mag dan machtig zijn, hij kan nooit in zijn eentje de wereldeconomie versjteerd hebben.
Velen hebben meegekeken. Maar van hen lijkt het alsof ze vol bewondering hebben staan staren naar de staart van de kikker. En zoals Lao Tse al zei, als je goed naar de staart van de kikker kijkt, dan zie je dat die er geen heeft.

Reageer op dit artikel