nieuws

Bouwexpositie op RDM-terrein

bouwbreed

In een loods op het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) wordt een tentoonstelling ingericht van producten, materialen en bouwsystemen, met duurzaamheid als gemeenschappelijke noemer

Het bouwcentrum opent in september.
“We gaan het groots aankondigen”, meldt Aart van der Wilt van het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo). “We pakken het breed aan, bieden een totaaloverzicht.”
Bij de keuze uit producten, materialen en systemen hanteert het centrum vier criteria: beperken van het energiegebruik, toepassen van energie uit duurzame bronnen, beperken van het gebruik van grondstoffen en efficiënt gebruiken van grondstoffen waarvan de voorraad eindig is.
“We refereren aan bestaande producten, materialen en systemen. Voor ondersteuning zijn we in gesprek met Andy van den Dobbelsteen, Anke van Hal, Hans de Jonge en Michiel Haas van de Technische Universiteit Delft.”

Particulier

Het bouwcentrum is een particulier initiatief. Van der Wilt: “Het is ontstaan uit een soort idealisme. Maurice van der Meer (algemeen directeur) begon met een adviesbureau. We kwamen tot de ontdekking dat de grote massa niet weet wat er te koop is op het gebied van duurzaamheid. We willen de producten, materialen en bouwsystemen op ware grootte laten zien, zodat de bezoekers ze kunnen zien en voelen, misschien zelfs ervaren hoe het werkt. Daarvoor hebben we de loods gehuurd van het Havenbedrijf. Het gaat erom dat de bezoekers een overzicht krijgen. We richten ons op de bouwprofessional, later wellicht ook op de consument.”
De tentoonstelling van ICDuBo onderscheidt zich van die van bijvoorbeeld de Stichting Viba Expo in ‘s-Hertogenbosch. “Wij tonen ook de niet bio-ecologische producten, materialen en systemen”, aldus Van der Wilt. Ruim zestig producenten en organisaties hebben toegezegd deel te nemen aan het bouwcentrum van ICDuBo. Daaronder bevinden zich de Dutch Green Building Council (DGBC), de stichting Passief Bouwen, de stichting Duurzame Scholen en het Duurzaamheidspaviljoen, een samenwerkingsverband op initiatief van Kingspan uit Zweibrücken in Duitsland.
Het Duurzaamheidspaviljoen op de vakbeurs Building Holland 2010 in de RAI in Amsterdam is naar de loods op het RDM-terrein verhuisd. Het paviljoen biedt ruimte voor bijeenkomsten van vijftig personen. De loods is zo’n 2000 vierkante meter groot, dus er blijft genoeg ruimte over voor de tentoonstelling. Het bouwcentrum van ICDuBo – nu nog een BV en in de nabije toekomst een stichting – wordt gratis toegankelijk.
Volgens Van der Wilt zullen de kosten worden gedekt door congressen en door de deelnemers aan de tentoonstelling.

Reageer op dit artikel