nieuws

BouWatch ziet indringer op grote afstand

bouwbreed Premium

“Al op 500 meter afstand herkent BouWatch mensen die onbevoegd op de bouwplaats rondlopen”, zegt Rutger Medema van Visser Bouwmaterieel. Het bedrijf uit Assen ontwikkelde een mobiel systeem dat via een particuliere meldkamer locaties bewaakt.

De BouWatch detecteert indringers met een koepelcamera. De camera zit 6 meter hoog op een stalen telescoopmast en kan verdachte gebeurtenissen tot 36 keer vergroten. Aan weerszijden van de camera is een bouwlamp gemonteerd. Met dit lamplicht kan de centralist indringers goed onderscheiden. “De lampen maken potentiële indringers ook duidelijk dat de locatie niet onbeheerd is”, zegt Medema. Als optie levert Visser een infraroodcamera. Dit systeem vergt volgens Medema minder elektrisch vermogen “maar details zijn op de beelden minder makkelijk te onderscheiden”.
Visser verhuurt en verkoopt zijn BouWatch. De huurvariant wordt gebruiksklaar aangeleverd, inclusief de diensten van een particuliere meldkamer. “Het systeem reageert alleen op menselijke bewegingen”, legt Medema uit. “De programmatuur rekent voor alle bewegende vormen na of het om mensen gaat.” Als dat het geval is, stuurt het systeem een alarm naar de meldkamer. De centralist gaat in overleg met onder andere de uitvoerder na of de melding terecht is. De uitvoerder kan via een pc, laptop of pda met de centralist meekijken. De gebruiker bepaalt de voorwaarden waaronder alle beelden worden opgeslagen.

Garantie

“Accu’s houden de BouWatch tot zestig uur na het uitvallen van de netspanning in bedrijf”, belooft Medema. Dat is inclusief de twee bouwlampen. Daarvoor monteert Visser monteert 24 volt-accu’s in het systeem. Mede daardoor bedraagt het gewicht van de BouWatch ruim een halve ton. “Indringers kunnen dus moeilijk met de installatie aan de haal”, verwacht hij.
Visser biedt het systeem aan met een aansluiting op de netspanning of met een losse generator. Hij garandeert dat de politie na een geverifieerd alarm binnen een kwartier op de bouwplaats is.

Reageer op dit artikel