nieuws

Arrestaties witwaszaak woningcorporatie SGBB

bouwbreed Premium

Een voormalig directielid van de corporatie SGBB in Hoofddorp en drie bestuurders van vastgoedbedrijven zijn woensdag opgepakt voor onder meer oplichting en witwassen van crimineel verkregen geld. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Ook een voormalig werknemer van de SGBB werd aangehouden. De inlichtingen- en opsporingsdienst van de VROM-Inspectie, die de aanhoudingen deed, onderzocht een aantal onroerendgoedtransacties waarbij de woningcorporatie betrokken was. Het gaat om zowel aankoop als verkoop van panden. Door frauduleuze transacties is SGBB waarschijnlijk voor miljoenen euro’s het schip ingegaan, stelt het OM.
De zaak kwam aan het rollen door meldingen die in 2008 binnenkwamen bij het ministerie van VROM en vorig jaar bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties van de VROM-Inspectie. Bij woningen en bedrijfspanden in onder meer Amsterdam, Badhoevedorp, Hoofddorp, Houten en Nieuw-Vennep zijn invallen gedaan en is administratie in beslag genomen.
De corporatie kwam in begin 2009 in geldproblemen nadat er te veel projecten tegelijk waren gestart en het aan goed risicomanagement ontbrak. In 2008 werden twee directeuren van de corporatie op non-actief gesteld. Ze zouden de raad van commissarissen onvoldoende hebben geïnformeerd.

Claim

In september vorig jaar diende SGBB een claim van 50 miljoen euro in tegen de oud-directeur. Ook wordt 38 miljoen euro teruggeëist van projectontwikkelaar AZ Wonen. SGBB beticht de oud-directeur van belangenverstrengeling. SGBB zou grond van AZ Wonen te duur hebben ingekocht. SGBB betwist de contracten die met AZ Wonen zijn opgesteld. Volgens interim-directeur Karin Rosielle hebben de opgestelde documenten weinig met contracten te maken. “Ik heb in elk geval nog nooit zoiets gezien”, zei Rosielle in september.
In maart werd bekend dat SGBB dit jaar fuseert met een van Nederlands grootste corporaties Vestia. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting geeft de combinatie 39 miljoen euro mee om een deel van de schuld te saneren.

Reageer op dit artikel