nieuws

Achtergrond’Ovenbouwer heeft stevige werkmentaliteit nodig’

bouwbreed Premium

Waar haalt Ovenbouw Holland vakbekwame medewerkers vandaan nu de vergrijzing dreigt toe te slaan? Die vraag brandde Peter Mantje, directeur van de in Velsen-Noord gevestigde onderneming een jaar geleden op de lippen. Hij vond de oplossing voor het probleem in samenwerking met onder meer UWV Werkbedrijf.


Mantje zit in de vergaderzaal van zijn kantoor. “Er is geen school in Nederland waar ons vak wordt onderwezen”, legt hij uit. “Onze branche is klein en het bouwen van ovens heel specialistisch. Een ovenbouwer moet een goede metselaar zijn, maar ook een reparatie aan een machine mag voor hem geen probleem zijn. Daarnaast is kennis van vuurvaste bekleding onontbeerlijk en natuurlijk is het van groot belang dat hij veilig leert werken.”
En daarmee is de ovenbouwer er nog niet. Wil hij zijn functie goed kunnen vervullen, dan moet hij niet te beroerd zijn om als dat nodig is als opperman te werken en al net zo min zijn neus ophalen voor ploegendiensten. Ovenbouw Holland, vertelt Mantje, werkt voor onder meer Corus en cementfabriek Enci. Dat maakt dat de onderneming het hele jaar door op volle toeren draait. “Dus ook in de weekenden en met feestdagen. Wie daar geen zin in heeft, komt bij ons niet door de selectie. Een ovenbouwer heeft een stevige werkmentaliteit nodig, anders wordt het niks. “
Dat maakt het vinden van personeel een lastige opgave. “We hebben zo’n 57 mensen in dienst. De meesten met een dienstverband van langer dan tien jaar. Veel van hen zijn al wat ouder, de komende jaren slaat de vergrijzing toe in ons bedrijf, terwijl we ondanks de recessie meer opdrachten krijgen. Om de continuïteit te waarborgen hebben we nieuwe medewerkers nodig.”
In eerste instantie zette Mantje daarom een interne opleiding op. In 2006 en 2007 werden binnen Ovenbouw Holland in een periode van een maand twaalf jonge mannen klaargestoomd tot ovenbouwkundig vakman.
Achteraf gezien was dat te snel, concludeert Mantje. “Van die twaalf zijn er weliswaar nu nog elf bij ons in dienst, maar het was een te korte tijd om ze adequaat op te leiden, ze hebben extra ondersteuning nodig. Die geven we ze natuurlijk, maar ook besloten we om in het vervolg op een andere manier nieuwe medewerkers aan te trekken en te scholen.”
Daarom zocht hij samenwerking met niet minder dan vijf partijen, namelijk UWV Werkbedrijf, opleidingsbedrijf SSPB, re-integratiebureau De Poortgroep, uitzendbureau Zebra en IJmond Veelzijdig. Gezamenlijk namen zij het initiatief om werklozen op te leiden tot ovenbouwer.
Kort nadat het plan naar buiten was gebracht, meldden zich 250 belangstellenden. Daarvan werden er uiteindelijk twaalf geselecteerd. De jongste is 20, de oudste 48. “Leeftijd speelde geen rol. We hechten meer waarde aan affiniteit met de bouw en of iemand in ploegendiensten wil werken. Daarnaast keken we naar de fysieke gesteldheid van de kandidaten.”
Het twaalftal volgde gedurende drie maanden met behoud van uitkering en deels gesubsidieerd door IJmond Veelzijdig een basisopleiding via SSPB. Daarna kregen ze gedurende een half jaar een aanstelling bij Ovenbouw Holland via uitzendbureau Zebra. “Gedurende die periode worden ze verder geschoold en als het wederzijds bevalt, komen ze na een half jaar in dienst bij Ovenbouw Holland. Vervolgens scholen wij hen via interne opleidingen verder tot ovenbouwkundig vakman.”
Mantje vertrouwt erop dat hij de juiste manier heeft gevonden om aan gemotiveerd personeel te komen. “Tot nog toe haakte slechts een van de kandidaten af omdat hij uiteindelijk toch vond dat hij een verkeerde keuze had gemaakt. We konden hem meteen vervangen. Er waren uiteindelijk kandidaten genoeg. We zijn er dan ook van overtuigd dat we een goede manier hebben gevonden om personeel te werven. “
Toch is het nog niet zeker dat Ovenbouw Holland opnieuw op deze wijze medewerkers gaat aantrekken. “Eerst gaan we deze groep absorberen in ons bedrijf. We gaan onze nieuwe collega’s begeleiden zodat ze uitgroeien tot volwaardige ovenbouwers. Ik sluit niet uit dat we dan volgend jaar opnieuw in samenwerking met onder meer UWV Werkbedrijf dit traject nog eens uitzetten.”

Reageer op dit artikel