nieuws

‘Aanbestedingskalender blijft gewoon in de lucht’

bouwbreed

De Aanbestedingskalender blijft gewoon in de lucht als Tenderned volgend jaar zijn intrede doet. Daarmee reageert directeur Iman Koster van CROW op de uitlatingen van Wouter Stolwijk dat geen plek is voor twee marktplaatsen voor overheidsopdrachten.

Koster weigert fel van leer te trekken omdat het kennisinstituut nog volop onderhandelt met het ministerie van Economische Zaken over de toekomst van de Aanbestedingskalender. “Ik zoek liever de samenwerking dan de polarisatie.”
De opmerking dat de Aanbestedingskalender overbodig is, is hem echter wel in het verkeerde keelgat geschoten. “We krijgen jaarlijks nog 30.000 euro van het ministerie van VROM voor de Aanbestedingskalender, maar houden voor de rest onze eigen broek op. Dat is toch echt niet hetzelfde als een tweede overheidsproject.” Met de ontwikkeling van Tenderned, de slimme opvolger van de Aanbestedingskalender is ruim 20 miljoen euro gemoeid.
De nieuwe Aanbestedingswet gaat vanaf volgend jaar het gebruik van Tenderned verplicht voorschrijven voor het aankondigen van overheidsopdrachten. Afhankelijk van de formulering in de wet betekent dat mogelijk de doodsklap voor de Aanbestedingskalender. “We wachten af”, reageert Koster op de mogelijkheid dat de opdrachtenstroom zal opdrogen. De Aanbestedingskalender heeft met 80 procent van de opdrachten en 53.000 gebruikers zijn meerwaarde wel bewezen. “In mijn ogen is wel degelijk ruimte voor twee systemen naast elkaar.”
CROW heeft advocatenbureau Stibbe laten uitzoeken dat het exclusief voorschrijven van Tenderned riekt naar staatssteun, in strijd met de vrijemarktwerking en elementaire Europese wet- en regelgeving. “Door de CROW Aanbestedingskalender wettelijk te blokkeren wordt deze service aan aanbesteders en inschrijvers buitenspel gezet”, reageerde het kennisinstituut destijds op het concept van de Aanbestedingswet.
Opvallend genoeg houdt minister Van der Hoeven van Economische Zaken nog steeds een slag om de arm. Ze houdt de mogelijkheid open om bestaande initiatieven te koppelen aan Tenderned, blijkt uit recente antwoorden aan de Tweede Kamer. De Aanbestedingswet staat volgende maand op de agenda van de ministerraad en is op z’n vroegst halverwege 2011 van kracht. Op dat moment moet ook de marktplaats-functie van Tenderned in de lucht zijn.

Reageer op dit artikel