nieuws

Vraag naar projecten trekt in Duitsland weer sterk aan

bouwbreed

De vraag naar bouw trekt in Duitsland sterk aan. De aannemers met 20 of meer werknemers schreven in februari 18,8 procent meer orders in de boeken dan in dezelfde maand van 2009.

Het Statistisch Bundesamt waarschuwt dat het aanzwellen van de stroom opdrachten vooral veroorzaakt wordt door het loskomen van enkele grootschalige projecten. Van betekenis daarbij zijn de conjunctuurprogramma’s van de overheid om de ingezakte economie aan te zwengelen.
De burgerlijke en utiliteitsbouw maakte in februari, wat betreft het volume van de opdrachten, een sprong vooruit van 17,5 procent. De infrabouwers haalden zelfs 20,3 procent meer werk binnen. Vergeleken met peiljaar 2005 staat de omvang van het nieuwe werk nog steeds op een laag pitje. De sector infra is ten opzichte van vijf jaar geleden 27 procent achterop geraakt. De bouwers van woningen en kantoren haalden in de eerste twee maanden van dit jaar bijna een derde minder werk binnen dan begin 2005.
Hoewel de orderstroom weer aantrekt, staan bij de oosterburen de bouwprestaties nog op een laag peil. De bedrijven met twintig of meer personeelsleden noteerden in de eerste twee maanden van het jaar gezamenlijk een omzet van 5,9 miljard euro. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar werd bijna een kwart minder werk verzet.
Het aantal uitbetaalde arbeidsuren verminderde met 18,8 procent. Het verlies aan arbeidsplaatsen bleef beperkt tot 0,2 procent.

Reageer op dit artikel