nieuws

Urgenda wijst op noodzaak van decentrale energieopwekking

bouwbreed Premium

Decentrale energie-opwekking die ook nog eens milieuvriendelijk is, heeft de toekomst. Dat bleek tijdens de driedaagse toer door Drenthe van duurzaamheidsorganisatie Urgenda.

Warmte-koude opslag, warmtekrachtkoppeling, wijkcentrales op biomassa, het zijn de nieuwe methoden waarmee particulieren, gemeenten en bedrijven hun gebouwde omgeving duurzaam van energie willen voorzien.
Tijdens de toer van de actie-organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, rijgen de voorbeelden zich aaneen.

Energieneutraal

De nieuwe woonwijk in Meppel, Nieuwveense landen waarvan de eerste paal in 2012 de grond in moet, is zo’n voorbeeld. Verschillende mogelijkheden om een energieneutrale wijk te bouwen worden nog onderzocht, maar hebben alle gemeen dat er sprake zal zijn van decentrale energie. “Decentrale energie-opwekking zal het de komende jaren gaan worden”, ziet ook Urgenda-directeur Marjan Minnesma.
De woonwijk in Meppel is lang niet het enige voorbeeld van een gemeente die streeft naar een energieneutrale wijk, als het kan zelfs energieleverende wijk. Zo’n tweehonderd gemeenten denken al in die richting en voeren soms al plannen uit.
Ook particulieren en bedrijven doen vaak al meer dan bekend is. Zo wordt het water van het Bosbad in Noord-Sleen, een openluchtzwembad, verwarmt met een mobiele houtgestookte cv-ketel. De houtsnippers daarvoor komen uit de omgeving. Unica Installatietechniek heeft het project niet alleen uitgevoerd, maar is ook nog eigenaar van de installatie. De installatie wordt voor het zwembad gebruikt van april tot oktober. In de wintermaanden verwarmt de mobiele installatie een garage. De klanten betalen voor de geleverde warmte.

Noodzakelijk

De bestuursleden van Urgenda, de hoogleraren Jan Rotmans, Pier Vellinga en Jan Stuip, noemen de zich opstapelende voorbeelden hoopvol. De energietransitie is volgens hen absoluut noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen.

Reageer op dit artikel