nieuws

Te lage inzet geeft brokken

bouwbreed

Honger aan het hele front

Gek dat de ene aannemer nog steeds goed in het werk zit, terwijl de andere niet weet hoe zijn manschappen aan het werk te houden.
Zowel de bouwkosten als de aanneemsommen hebben zo langzamerhand hun dieptepunt wel bereikt. Sommige inschrijvingen zijn onverantwoord laag. Dat gaat straks brokken geven.De prijzen voor metselen en voegwerk zijn de afgelopen maanden toch nog weer wat lager geworden. Ook de stukadoor neemt met minder genoegen dan voorheen.
De installateurs scherpen hun pen. Na rekenen komt overrekenen. Dat aan de inkoopzijde de prijzen – op papier tenminste – stijgen, deert de installateurs blijkbaar niet. De uitvoerders van het grondwerk sluiten zich aan in de rij van goedkopere aanbieders. Het uitgraven en aanvullen van bouwputten gaat voor een zacht prijsje het orderboek in.
Hoe om te gaan met de hoge personele kosten? Waar mogelijk wordt prefab beton ingezet. Dat scheelt arbeid en bovendien is het beton in prijs gezakt. Ook wordt geknabbeld aan de uurlonen. De manuren per kuub van de woning zijn geringer dan jaren het geval was.
In het uitpersen van de personele kosten schuilen gevaren. Wie nu zijn geschoolde personeel de deur wijst, is als de markt weer aantrekt zijn broodnodige ervaring kwijt.
Bij het onderhoud bewegen de prijzen van het schilderwerk nauwelijks. Logisch, dikwijls zit vanwege de planmatige aanpak, het werk al een geruime tijd in de pen. De belangrijkste variabele vormt het indexcijfer lonen.
De gemiddelde kuubprijs van woongebouwen per 1 maart bedraagt 281 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel