nieuws

Minister gooit beleid duurzame energie over andere boeg

bouwbreed

De subsidies voor duurzame energie moeten op de schop, vindt minister Van der Hoeven (Economische Zaken). Bouwend Nederland maakt zich nog geen zorgen.

“Voor ons is met name energiebesparing van belang. Daar is ook de meeste winst te behalen en daar lijkt ze niet in te knippen”, verklaart woordvoerder Theo Scholte van het ministerie. “Van der Hoeven wil vooral besparen op de subsidies voor duurzame energiewinning.” licht hij toe. “Daarbij is er genoeg kritiek vanuit onder meer haar eigen partij, dus we kijken het nog even aan.”
Van der Hoeven bracht dinsdag haar visie naar buiten dat ze innovaties op een andere manier wil stimuleren. De bewindsvrouw wil met garanties en kredieten zwaarder inzetten op investeringen voor energiebesparing. Ook moet innovatie op andere manieren gesteund worden dan met exploitatiesubsidies. “We moeten niet onbeperkt, en tot in de lengte van dagen, het verschil tussen marktprijs en kostprijs blijven subsidiëren. Dat kost de overheid gedurende tientallen jaren miljarden euro’s en maakt bedrijven lui.” Ook wil de minister duurzame energie Europees benaderen. “Je loopt nu het risico op subsidieoorlogen tussen lidstaten. Windparken worden daar gebouwd waar subsidies het hoogste zijn.”

Reageer op dit artikel