nieuws

Megatrends

bouwbreed Premium

Aanhef

Twintig jaar geleden kwam ‘Megatrends’ uit vol met verbazingwekkend nauwkeurige voorspellingen. Alle voorspellingen waren juist, Naisbitt ging er met niet één de fout in. Een bewonderenswaardig resultaat als je beseft hoe moeilijk het is om nu te voorspellen hoe het er in 2025 aan toe zal gaan. Dat schreef The Financial Times in 2005 over het eerste boek van trendwatcher John Naisbitt.
Trendwatchers zijn de moderne toekomstvoorspellers. Op menig bijeenkomst van brancheorganisaties treedt nu nog de bekende trendwatcher Adjiedj Bakas op als toekomstgoeroe. Ondernemers hangen dan aan zijn lippen in de hoop er iets uit te halen dat van pas kan komen voor de bedrijfsvoering. Op zijn minst hopen ze te horen waar ze zich in de toekomst op moeten richten.
Wat dat betreft zijn trendwatchers het tegenovergestelde van economen. Die zijn wonderbaarlijk goed in het voorspellen van het verleden.
Een megatrend die nu al volop zichtbaar is, en dus eigenlijk geen trend meer is maar werkelijkheid, is de energietransitie die aan de gang is. De tijd van enorme grootschalige energiecentrales zal over een paar jaar tot het verleden behoren. Ieder huis zijn eigen centrale in de vorm van zonnecellen, warmte-koude opslag en warmtekrachtkoppeling, eventueel op wijk niveau, wordt het helemaal. Provincies hebben net op tijd hun aandelen Essent verkocht.
De grote vraag is nu of trends te stoppen zijn. Op het eerste gezicht kan worden gezegd dat de overheid daartoe in staat is. Die kan regels maken waardoor trends niet van de grond kunnen komen. Wil bijvoorbeeld Annemarie Jorritsma eens milieuvriendelijk doen door warmtekrachtkoppeling toe te passen in haar nieuwe hutje, mag ze geen put slaan in de bodem van de overheid. En illegaal kan natuurlijk helemaal niet.
Het blijven echter achterhoede gevechten zoals de bekende ingenieur Peer Kamp uit Zandvoort heeft aangetoond. Hij is de eerste man die erin geslaagd is een nulenergiewoning te bouwen en dat al ruim twee decennia geleden. Menigeen verklaarde hem voor gek omdat de investering nooit terug te verdienen zou zijn. Dat zal hij ongetwijfeld zelf ook hebben beseft, maar dat heeft hem er niet van weerhouden door te gaan. De trend die hij heeft gezet, mag dan lang op zich hebben laten wachten, hij begint nu onstuitbaar aan een opmars. Daar kan zelfs het welstandstoezicht niets meer aan doen.

Reageer op dit artikel