nieuws

Ketensamenwerking: nieuwe aanpak splitst de ouderwetse bouwer

bouwbreed

Bouwbedrijven die begonnen zijn met ketensamenwerking, ervaren een tweedeling in het bedrijf. De jonge, veranderingsgezinde professionals staan tegenover de oude afknijpgeneratie.

Dat beeld werd maandagavond door verschillende bouwbedrijven en woningcorporaties geschetst tijdens een door de Vrienden van het NAi (Nederlands Architectuurinstituut) georganiseerd congres over ketensamenwerking. “Door met een deel van je bedrijf met ketensamenwerking te starten ben je met een tweedeling in je bedrijf bezig, je moet namelijk twee denkrichtingen openhouden. Dat is lastig”, schetst Joop van der Leeuw, directeur van Dura Vermeer Rotterdam de problematiek. De ene kant werkt met de boeken open op basis van vertrouwen, de andere kant op de ouderwetse manier. De afdeling inkoop is bij veel bouwbedrijven de afdeling afknijpen, typeert Hans de Jonge, hoogleraar vastgoed TU Delft gekscherend het ouderwetse bouwbedrijf.
Ook bouwbedrijf Era Contour heeft moeten omschakelen, vertelt directeur Henk Homberg. “Een cultuur veranderen kost tijd. Je bent toch gewend aan een bepaalde manier van werken. Maar het mooie van een crisis is dat de bereidheid van medewerkers om co-creatie te laten slagen wordt vergroot.”
Een paar jaar geleden startte een reorganisatie die het bouwbedrijf uit Zoetermeer klaar moest maken voor ketensamenwerking. Want, zegt Homberg, “als je intern niet goed samenwerkt, hoe kan je dan in godsnaam in de markt goed samenwerken?” Era Contour is sinds eind vorig jaar een van de vaste bouwpartners van Ymere. Ook Dura Vermeer en Thunissen zijn co-makers van de Amsterdamse corporatie. Homberg vergelijkt ketenpartners met trapezewerkers. “Je moet 100 procent vertrouwen in elkaar hebben, 100 procent open zijn en heel veel oefenen.”
Dat trapezewerk is meer toevertrouwd aan een de jonge garde, maakte Ben Pluijmers, directeur projectontwikkeling bij woningcorporatie Com Wonen dat samenwerkt met Dura Vermeer, duidelijk. “Je gaat op zoek naar veranderaars. Die jongeren zijn nog niet zo belast met oude gebruiken.”
Zowel Com Wonen als Dura Vermeer is zeer tevreden over de eerste pilotprojecten die ze samen hebben uitgevoerd. Ze hebben onlangs besloten hun partnerschap voort te zetten. Later dit jaar start een groot onderhoudsproject in Capelle aan den IJssel. De komende zes jaar worden tweeduizend woningen voor 85 miljoen euro onder handen genomen. “Het speelkwartier is voorbij. Nu wordt het echt serieus”, aldus Pluijmers. “Nu moeten we de organisatie echt gaan aanpassen en belangrijke ict-investeringen doen.” Maar zelf een ict-systeem ontwikkelen ziet Com Wonen niet zitten. De corporatie zoekt samenwerking met andere partijen in de bouw. “Het moet een open systeem worden.”

Reageer op dit artikel