nieuws

‘Individuele regeling van klimaat nodig’

bouwbreed

Maatregelen om energie te besparen in gebouwen hebben lang niet altijd het beoogde effect

Individuele klimaatregeling vormt een oplossing voor dit probleem.
Gebruikers bepalen in hoge mate het energieverbruik van een gebouw, vinden Paula van Hoorik van TNO Informatie- en Communicatie Technologie en Marleen Spiekman van TNO Bouw en Ondergrond. De gebruiker werkt dus ook mee aan de hoogte van de energieprestatie van een gebouw, hielden beide TNO-medewerkers de aanwezigen op de bijeenkomst Energie Management 2010 in Zoetermeer voor. Energiebesparingsmaatregelen, sorteren daardoor niet altijd het beoogde effect.
Fabrikanten van thermostaten lijken niet erg overtuigd van de invloed van de gebruiker op het energieverbruik. Hun ‘kastjes’ lijken soms meer op puzzels, waarvan de gebruiker zelf maar moet zien te ontdekken hoe ze werken. Vaak staat er niet op aangegeven of ze de verwarming bedienen, de koeling of misschien zelfs beide. Soms hangt er een verklarende tekst bij, maar de technische termen die erin staan, worden veelal verkeerd begrepen. “Topkoeling klinkt als iets geweldigs”, zegt Spiekman, “maar het betekent niet meer dan dat 3 graden van de temperatuur worden geschraapt.”
De trend in gebouwbeheer en klimaatregeling gaat volgens Van Hoorik steeds meer in de richting van automatisering. De mogelijkheden van nog meer automatisering houden in haar ogen echter een keer op. “De vraag of het binnenklimaat comfortabel is, hangt niet alleen af van de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid.” De kwaliteit wordt volgens haar mede bepaald door de kleding van de gebruiker. Met dat in gedachten moet het klimaat minimaal per ruimte kunnen worden geregeld. “Met duidelijke uitleg over functie en werking.”

Afstand

Zo’n individuele regeling kan bijvoorbeeld bestaan uit een leiding die onder een bureau warme of koele lucht uitblaast, overwoog John den Brave van Energy Solutions Imtech. Een dergelijke regeling kan in zijn visie op afstand worden bestuurd via het gebouwbeheersysteem. “Een goed geregeld binnenklimaat kan met minder energie toe”, meent Den Brave. “Tussen de minimum- en maximumstand zit doorgaans een factor 2.” Daar is volgens hem zeker 20 tot 30 procent op te besparen. De bijbehorende bedragen lijken wat hem betreft niet erg spectaculair. “Maar zeker wanneer het om cijfers per vestiging gaat kan het totaal makkelijk in de miljoenen lopen.”

Reageer op dit artikel