nieuws

China gebruikt bijna de helft van alle staal

bouwbreed

China slokt volgend jaar 45,5 procent op van de totale staalproductie in de wereld. De vraag uit het land neemt volgens de Wereld Staal Associatie toe tot 594,9 miljoen ton.

De internationale staalmarkten beloven sterk aan te trekken. De landen van de Europese Unie kunnen dit jaar een gemiddelde groei van de vraag tegemoet zien van 13,7 procent. Voor 2011 is de prognose een toename van 7,9 procent.
De staalassociatie voorspelt de sterkste groei in het ver weggezakte Groot-Brittannië. Vorig jaar incasseerde het land een krimp van 40,7 procent tot 7 miljoen ton. Inschatting is dat de vraag bij de Britten dit jaar met 22,7 procent stijgt. Voor 2011 zit een bescheiden verdere toename in de pijplijn van 3,5 procent.
Nederland viel vorig jaar met bijna een derde terug naar een gebruik van 3,1 miljoen ton. Stapsgewijs neemt de vraag toe tot 3,5 miljoen ton in 2011. De sterkste opleving vindt dit jaar al plaats, met een groei van 11,8 procent.
De grootste staalhonger in de Europese Unie heeft Duitsland. Vorig jaar staken de oosterburen met een gebruik van 28,4 miljoen ton al met kop en schouders uit boven alle andere staalproducerende landen in de Unie. Zo kwam Italië niet verder dan 18,6 miljoen ton en bleef nummer drie Spanje steken bij 12 miljoen ton. De Duitse vraag neemt dit jaar met 15,1 procent toe tot 32,7 miljoen ton. In 2011 zet de groei door met nog eens 7,6 procent waardoor de vraag uitkomt op 35,2 miljoen ton. Nog het dichtst in de buurt van de Duitsers komen in 2011 de Italianen en Spanjaarden, die hun staalvraag zien toenemen tot respectievelijk 23,5 en 14 miljoen ton. Frankrijk en Groot-Brittannië komen niet verder dan een gebruik van 13,2 en 14 miljoen ton.
De vraag naar staal in Europa steekt bleek af bij de volumes die in Azië verwacht worden. China alleen al zal met zijn bijna 600 miljoen ton volgend jaar een kleine vier keer zoveel staal gebruiken als alle landen in de Europese Unie samen. Ver achter China komt de grootste vraag in het oosten straks uit India (71,6 miljoen ton), Japan (58,6 miljoen ton) en Zuid-Korea (53,5 miljoen ton). De vraag in de Verenigde Staten neemt toe van slechts 57,4 miljoen ton vorig jaar tot 78,1 miljoen ton in 2011.

Reageer op dit artikel