nieuws

Brandwerende binnendeur met korte montagetijd

bouwbreed

Aanbieden zoals het is getest: daarmee onderscheidt de 60 minuten brandwerende binnendeur van Theuma zich van concurrerende producten. Dat vindt in elk geval Hans Koster van Theuma doors & frames uit Bunschoten. De reden: het prefab deursysteem vergt op locatie maar weinig werk.

“De 60 minuten brandwerende binnendeur wordt nagenoeg compleet op de bouwplaats afgeleverd”, vertelt Koster. Het kozijn is gevuld met een schuimproduct op gipsbasis. Bij brand koelt dit waterhoudende product het kozijn af. De vulling maakt het kozijn zwaarder in het vervoer en het plaatsen dan concurrerende producten die op locatie worden gevuld. “Dit nadeel wordt ruimschoots gecompenseerd door de korte montagetijd en het weinige werk wat de installatie nog vergt”, zegt Koster. De brandwerende karakteristieken blijven in zijn uitleg daardoor gelijk aan de meetwaarden uit het testlaboratorium. “Je bent niet meer afhankelijk van iemands vakmanschap.” Niet onbelangrijk noemt hij het feit dat kozijnen altijd gevuld zijn, iets wat met vullen op de bouwplaats soms wordt vergeten of soms niet goed wordt gedaan.
Theuma’s nieuwe brandwerende binnendeursystemen kunnen volgens Koster zonder meer worden geplaatst in flexibele draagconstructies als metalstud en stijve draagconstructies als metselwerk. Het extra gewicht van de voorgevulde kozijnen wordt in zijn woorden deels ook gecompenseerd door de dunnere deuren: 40 in plaats van 50 of 54 millimeter. De deurvulling heeft een lager soortelijk gewicht dan de conventionele vullingen. De deuren zitten in een kader uit geprepareerd vurenhout, een alternatief voor het meer gebruikelijke tropische hardhout. De fabrikant levert zijn 60 minuten brandwerende deuren in hoogtes tot 2700 millimeter en een aanslag van 15 millimeter.

Reageer op dit artikel