nieuws

Bouw niet gebaat bij stereotiep beeld

bouwbreed

In de advertenties voor de Bouwbeurs die deze maand werd gehouden, maakte men gebruik van het stereotiepe beeld van de bouwvakker: lomp en dom. Cor van den Berg vindt dat hiermee de bouwbranche geen recht wordt gedaan.

Verleden week werd ‘Dé bouwbeurs centraal in Noord-Nederland’ gehouden. VNU Exhibitions, de organisator van deze beurs, spaarde kosten noch moeite om ons tot een beursbezoek te verleiden. Wekenlang stonden advertenties in deze krant. Bij zo’n reclamecampagne ga je niet over één nacht ijs; over die advertentie zal goed zijn nagedacht. In gedachten zie ik een heel team specialisten gebogen over de vraag: hoe kun je in één oogopslag duidelijk maken dat het over een beurs gaat voor onze bedrijfstak. Hoe die hele bedrijfstak in één beeld te vangen?

Spraakmakende projecten

Mogelijkheden genoeg zou ik denken. Wat te denken van een afbeelding van een mooi bouwwerk? De bedrijfstak realiseert in binnen- en buitenland voldoende spraakmakende projecten. Aan beeldmateriaal geen gebrek dus. Of wat te denken van ons bouwmaterieel? Het innoverend vermogen van de bedrijfstak is groot en staat borg voor een respectabel aantal revolutionaire machineontwerpen. Machines die in staat zijn tot de meest uiteenlopende technische hoogstandjes en vaak leiden tot een substantiële verbetering van de arbeidsomstandigheden in onze bouwbranche. Of het team specialisten überhaupt met de gedachte heeft gespeeld om de bedrijfstak op een dergelijke wijze in beeld te brengen, weet ik niet. Ik ken alleen de advertentie die het uiteindelijk is geworden. Hierop afgebeeld een foto van een vleesgeworden obesitas-meneer. Vanzelfsprekend met een tatoeage op zijn arm. Met een scheefgezakte goedkope plastic bouwhelm op en een rood aangelopen hoofd, dat voor het grootste gedeelte bestaat uit een kolossale onderkin, moet het duidelijk zijn dat we het over een bouwvakker hebben.Twee bretels spannen om zijn imposante buik, in een bij voorbaat verloren strijd om de broek op zijn plaats te houden. Een met verfresten besmeurde steigerpijp staat symbool voor het materieel van onze bedrijfstak; de combinatie van bouwvakker en steigerpijp voor overbodige en bovenmatige fysieke belasting.

Trots

Jaarlijks publiceren wij de Veiligheidsmonitor, onze trendanalyse van de veiligheid op de Nederlandse bouwplaats. In de Veiligheidsmonitor 2009 kunt u lezen dat we 3000 veiligheidsadviesbezoeken brachten aan in uitvoering zijnde bouwprojecten en dat we daarbij over ruim 117000 waarnemingen rapporteerden. De monitor biedt een samenvatting van onze bevindingen. De belangrijkste conclusie was dat het percentage tekortkomingen geleidelijk steeds verder afneemt. Bij zo’n conclusie past geen negatief imago. Het wordt tijd om af te rekenen met dat stereotiepe beeld dat de maatschappij van ons heeft. Een beeld dat wij ook nog eens in allerlei reclame-uitingen menen te moeten bevestigen. Het beeld dat de bouwbeursadvertentie oproept, strookt niet met het beeld dat wij van onze branche hebben; een branche waar wij trots op zijn.
Veiligheidskundige bij Aboma+Keboma, Ede
berg@aboma.nl
Voor de Veiligheidsmonitor 2009 zie www.aboma.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels