nieuws

Universiteit Eindhoven ontwikkelt snel en simpel op te zetten noodtent

bouwbreed

De TU Eindhoven ontwikkelt in nauwe samenspraak met het Rode Kruis een snel op te zetten noodtent. Het weer- en windbestendige onderkomen moet minstens drie jaar meegaan.

Het onderkomen voor humanitaire doeleinden is onlangs door het Rode Kruis aangewezen als een nieuwe internationale standaard in ‘emergency shelters’. Het Rode Kruis gaat een kleine en grote versie van de noodtent gebruiken bij rampen en noodsituaties in de hele wereld. De TU Eindhoven heeft de tent in de afgelopen twee jaar ontwikkeld in nauwe samenspraak met het Rode Kruis.

Bogen

Het ontwerp voorziet in bogen die in elkaar worden geklikt en met lieren overeind worden gehesen. Alles wordt vanaf de grond opgebouwd. De tent moet zonder veel training met minimale hulp snel op te zetten zijn, liefst door de plaatselijke bevolking zelf.
De noodopvang moet bestand zijn tegen alle weersinvloeden en minstens drie jaar meegaan. Het projectteam bij de Faculteit Bouwkunde, gaat samen met het bedrijf Booghal, dat de tent zal produceren, binnenkort een prototype bouwen op het universiteitsterrein.
Onderwerp van nader onderzoek is nog het materiaal. Zo wordt gekeken naar geprepareerd karton in plaats van het gangbare tentzeil. De noodtent wordt geleverd in twee maten: het ‘community center’, een basismodel van 20 bij 20 meter, en de ‘family shelter’ van 4 bij 6 meter. Deze afmetingen passen in zeecontainers.

Reageer op dit artikel