nieuws

Uittocht van Nederlanders zwakt af tot 27.600

bouwbreed Premium

De emigratie van autochtone Nederlanders is vorig jaar afgenomen tot 27

600 personen. Sedert topjaar 2006 nam de trek naar het buitenland met een vijfde af.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vermoedt dat de slechte verkoopbaarheid van de eigen woning de drang om te emigreren heeft afgeremd. Ook speelt een rol de toegenomen onzekerheid vanwege de economische crisis.
Verreweg de belangrijkste bestemmingen waren in 2009 Duitsland en België. Beide landen trokken zo’n 4500 Nederlanders. Naar Duitsland vertrokken enkele tientallen mensen meer dan naar het land van de zuiderburen.
De hoofdrol in de subtop van de emigratiebestemmingen is weggelegd voor de Nederlandse Antillen en Aruba. De eilanden trokken zo’n 1800 Nederlanders. Na de Antillen volgen Spanje, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk met elk zo’n 1500 nieuwkomers uit Nederland.
In de schaduw van de grote emigratielanden verkeren – met tussen de 600 en 1000 nieuwkomers – een rol van betekenis Australië, Zwitserland en Canada.

Reageer op dit artikel