nieuws

Op naar renovatie en onderhoud

bouwbreed

De daling van de bouwkosten voor de gebouwen in de gezondheidssector lijkt af te nemen

Bij de aanneemsommen is de vermindering nog steeds sterker.
In aantocht is een verschuiving naar renovatie en onderhoud. Met als gevolg dat er massaal wordt ingeschreven op de projecten. De prijzen zullen ook scherper worden. Kostenexperts merken een toename naar bouwkostengegevens voor renovatie en onderhoud. Aanbiedingen voor het metselen en voegwerk zijn de afgelopen tijd weer lager geworden. Door de afgelopen vorstperiode zijn deze vakgebieden al behoorlijk getroffen. Inschrijven op zoveel mogelijk werk lijkt de remedie te zijn om te kunnen overleven. De staalprijzen, balkstaal en betonstaal zijn iets verhoogd. Natuurlijk spelen de uurlonen een rol in de lagere aanneemsommen. Per regio nemen de verschillen toe. Waar is het meeste werk te verwachten? De aannemers uit die regio zoeken het werk verder weg.
Ook de prijzen van de installateur worden scherper, terwijl sommige materialen op papier wel iets duurder zijn geworden. In de begroting of calculatie worden dus hogere kortingen gegeven. Duidelijk is dat de honger steeds groter wordt.
Hoe ver moet de opdrachtgever meegaan in lagere prijzen tot ruim onder de begroting?
De kuubprijs van de gebouwen in de gezondheidszorg per 1 maart 2010 bedroeg 480 euro.
(NBI)

Reageer op dit artikel