nieuws

Leiden of lijden?

bouwbreed

Ik ga mij eens uitlaten over de wereld van de leider

Je kunt je trouwens anno 2010 afvragen of ‘de leider’ niet met een vergrootglas moet worden gezocht.
Hoeveel leiders zouden een certificaat van onvermogen verdienen? Waar zijn de leiders die je onvoorwaardelijk wilt volgen omdat je in hem of haar gelooft? Waar zijn de leiders die als een rots in de branding staan voor hun missie en mensen? Waar zijn de leiders die voor het algemeen belang gaan en niet HUN EIGEN EGO of, anders gezegd hun eigen belang?
We kennen allemaal de standaard kreten “we moeten onze leden of mensen niet uit het oog verliezen”. Zulk soort uitspraken lijkt mij eerlijk gezegd ook wel logisch, want misschien verliezen ze dan wel hun imago of eigenwaarde. Of hun ‘volk’ gaat er vandoor en de leider komt zonder inkomsten te zitten.
Als we de politieke leiders zien bekvechten, vraag ik mij wel eens af of zij niet ver zijn weggezakt. Uitzonderingen zijn er zeker. In plaats van leiden worden zij steeds meer het lijdend voorwerp.
Dit is anders bij de leider die staat en gaat voor zijn missie en volk. In die missie kun je vaak al zien wat bereikt móet worden. Die missie is doordrenkt van geloof en zelfvertrouwen. En ook hun mensen vertrouwen erin dat die leider dat gaat halen. Zij zijn de leiders die willen dienen – niet verdienen of gediend worden – maar dienen. Die leiders weten ook dat ze soms de schuld hebben van bepaalde effecten en bekennen dat ook open en eerlijk. Zij gaan dat niet uit de weg, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Zij zijn altijd bezig met spiegelen en verbeteren, kunnen luisteren en zijn betrouwbaar.
Voor die leiders willen we gaan “zeker in de bouw”.
Directeur Hoogstraten Wegenbouw, Dodewaard

Reageer op dit artikel