nieuws

Fransen pakken dijken aan na storm en overstromingen

bouwbreed Premium

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft een nationaal dijkenplan aangekondigd na een bezoek aan de door de storm van afgelopen weekend zwaarst getroffen streken.

In veel gebieden, met name langs de Atlantische kust, zijn vooral veel slachtoffers gevallen door overstromingen nadat vaak eeuwenoude en slecht onderhouden dijken het begaven.
Sarkozy heeft minister Jean-Louis Borloo van ontwikkeling en ruimtelijke ordening opdracht gegeven ‘om zo snel mogelijk een dijkenplan op te stellen’. De president kondigde een ‘nationale ramp’ af en stelt ook drie miljoen beschikbaar voor de eerste hulpverlening. Eerder al verklaarde minister van binnenlandse zaken Bruce Hortefeux : ”De problemen zijn vooral veroorzaakt door de dijken. Die zijn of doorgebroken of overstroomd.” Voorzitter Ségolène Royal van de regioraad Poitou-Charentes voegt daar aan toe: ”Veel dijken zijn ontzettend oud, soms dateren ze nog uit de tijd van Napoleon, die zijn niet geschikt om een dergelijke schok op te vangen. We zullen uit deze ramp de nodige lessen moeten leren.”
Intussen uiten andere Franse politici zware kritiek op het bouw- en ruimtelijke ordeningsbeleid dat woningbouw in gevaarlijke gebieden mogelijk heeft gemaakt. ”We zullen de regels voor het bouwen in overstromingsgebieden en direct achter de dijken moeten verscherpen. Er zijn zones waar je absoluut niet kunt bouwen”, aldus staatssecretaris Chantal Jouanno van milieuzaken. Ook voorzitter Philippe de Villiers van het langs de kust gelegen departement Vendée, met het naastgelegen Charente-Maritime de zwaarst getroffen streek, vindt ‘dat er vragen gesteld moeten worden bij het toestaan van woningbouw dicht bij het water.’

Reageer op dit artikel