nieuws

Diep dal voor hout en bouwmaterialen

bouwbreed

De omzet in de hout- en bouwmaterialenindustrie zal in de eerste negen maanden van dit jaar met 10 procent dalen.

Dat voorspelt het economisch bureau van ABN Amro in het gisteren gepubliceerde kwartaalrapport Sector Scope. De bank voorziet dat de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar, mede door de strenge winter, sterker zal afnemen dan in de daarop volgende kwartalen. Omzetgroei is echter pas vanaf halverwege volgend jaar te verwachten.
“De bouwnijverheid, de belangrijkste afnemer van hout en bouwmaterialen, zal dan pas haar dieptepunt hebben gepasseerd”, aldus ABN Amro.
Ondanks de dalende omzet in de houtindustrie zullen de houtprijzen wel weer iets aantrekken. Volgens het economische bureau komt dit doordat de voorraden in de houtketen afgelopen twee jaar flink zijn gereduceerd. Bovendien werd er minder gekapt. “Nu de wereldeconomie weer aantrekt neemt de vraag weer toe. Echter, door de lange productieketen volgt het aanbod sterk vertraagt. Dit resulteert in opwaartse prijsdruk.”
Hetzelfde zal niet opgaan voor de bouwmaterialenindustrie. De prijzen van materialen zullen dit jaar door de krimpende bouwproductie een lichte daling ondergaan.
De hout- en bouwmaterialenindustrie werd afgelopen jaar al fors geraakt door de crisis. De omzet liep met 12 procent terug. Een daling van die omvang kwam in de afgelopen twee decennia nog niet voor. In reactie op de sterke vraaguitval verlaagden ondernemers in de sector hun productie met met ongeveer 16 procent.
Het zwaarst getroffen werd de houtindustrie. “Die had in 2008 al te maken met dalende omzet, welke in 2009 verder doorzette. Hierdoor daalde de omzet in twee jaar tijd met in totaal 21 procent. De houtprijzen daalde met 12 procent. Het volume nam over deze periode met 10 procent af.”
De aannemerij zal in de eerste drie kwartalen van dit jaar rekening moeten houden met een krimp van 10 procent, verwacht ABN Amro. Over het hele jaar zal de bouwproductie met 8 procent teruglopen. Van alle branches daalt het volume in de burgerlijke- en utiliteitsbouw met 15 procent het hardst. “Pas in 2011 zal de bouwproductie haar dieptepunt bereiken. Daarna wacht een lange weg naar boven.”

Reageer op dit artikel