nieuws

Delfshaven wil stijgen met Pact

bouwbreed

– De Rotterdamse deelgemeente Delfshaven wil net zo’n programma als het Pact op Zuid om sociaal en fysiek op een hoger plan komen. De gebiedsvisie ‘Kansen verzilveren’ moet investeringen uitlokken in de periode tot 2022.

Het plan, waaraan de vijf corporaties in het gebied meewerkten, voorziet in revitalisering van winkelgebieden, opknappen van pleinen en uitbreiding van groen in de wijk, onder meer door diverse parken met elkaar te verbinden. Ook wil de deelgemeente (22.000 inwoners) aanhaken bij grootschalige ontwikkelingen aan de randen, zoals de nieuwbouw Erasmus MC, Centraal Station, creatieve cluster Lloydpier en Stadshavens. Verder moeten meer huurwoningen worden verkocht. “Halverwege de jaren negentig stond Rotterdam-West er heel slecht voor, het was een probleemcumulatiegebied”, zegt deelraadsvoorzitter Carlos Gonçalves. “Die ontwikkeling hebben we gekeerd, maar wij hebben nieuwe investeringen nodig om de stijgende lijn vast te houden.”

Vooruitgang

In het kader van het Pact van Zuid investeren gemeente, deelgemeenten en corporaties momenteel in de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde ongeveer 1,2 miljard euro. Het benodigde bedrag in Delfshaven is lager, maar met hoeveel geld de gemeente precies over de brug moet komen kan Gonçalves niet zeggen. “Dat zijn we nog aan het doorberekenen.”
Sinds 2000 boekte Delfshaven op diverse terreinen vooruitgang. Zo ging de deelgemeente in de veiligheidsindex van 3,8 naar 6, tippelzone Keileweg verdween, het aantal bedrijfsvestigingen nam met 230 toe en het particulier woningbezit steeg van 12 tot 24 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels