nieuws

Ciments Français voorziet verdere terugloop afzet cement

bouwbreed

Ciments Français verwacht dit jaar een verdere daling van de afzet van cement. Stijgende brandstofprijzen zullen de winst bovendien verder drukken.

Dat heeft topman Yves René Nanot van het Franse bouwstoffenconcern aangegeven in een toelichting op de jaarcijfers.
Zoals vele cementproducenten kende ook Ciments Français een buitengewoon lastig jaar. De onderneming zag de afzet van cement met bijna 9 procent dalen tot 46,5 miljoen ton. De verkoop van toeslagstoffen liep met 18 procent terug tot 39 miljoen ton. De Fransen zetten 11,2 miljoen kubieke meter transportbeton af, 21,5 procent minder dan in 2008.
Vooral in Frankrijk, Spanje en Noord-Amerika moest Ciments Français inleveren. In opkomende landen als Egypte, China en Kazachstan ging daarentegen meer cement over de spreekwoordelijke toonbank. In Marokko wist het bedrijf de afzet op niveau te houden.
De omzet over 2009 kwam uit op 4,2 miljard euro. Dat is bijna 12 procent minder dan in het jaar ervoor. De operationele winst daalde met ruim 16 procent tot 506 miljoen. Onder aan de streep hield het concern, dat onderdeel uitmaakt van de Italcementi Groep, 337 miljoen over – een daling van 4 procent ten opzicht van 2008.
Volgens bestuursvoorzitter Nanot zal Ciments Français dit jaar wel profiteren van de maatregelen die zijn genomen om de crisis het hoofd te bieden. Zo sneed het concern in zijn personeelsbestand en schroefde het de productiviteit op. Tot dusver leden de ingrepen een kostenbesparing op van 170 miljoen euro. Dat bedrag zal dit jaar nog verder oplopen.
Nanot verwacht bovendien dat zijn onderneming de vruchten zal plukken van de nieuwe, efficiëntere fabrieken die inmiddels zijn opgestart. “Aan de andere kant hebben we te maken met een negatieve trend in volumes en verkoopprijzen en stijgende brandstofprijzen. Dat zal een drukkend effect hebben op de winst.”

Reageer op dit artikel