nieuws

Boskalis doet bod op Smit gestand

bouwbreed

Boskalis heeft het bod op maritiem dienstverlener Smit Internationale gestand gedaan. Een grote meerderheid – ongeveer 90 procent – van de aandeelhouders van Smit heeft met de verkoop aan Boskalis ingestemd.

De termijn waarbinnen minstens driekwart van de aandelen moest worden aangemeld om de fusie te laten doorgaan, liep vrijdag af. Boskalis betaalt 60 euro per aandeel in contanten, ofwel 1,35 miljard euro in totaal. De betaling van de biedprijs zal plaatsvinden op 1 april. Aandeelhouders die hun stukken nog niet hebben aangemeld, hebben tot 13 april om dit alsnog te doen. Boskalis wil de beursnotering beëindigen “zo snel als juridisch en praktisch gezien mogelijk”.
Tijdens de aanmeldingstermijn werden 10.944.781 aandelen aangemeld, ofwel 59,59 procent van de uitstaande aandelen. Boskalis had al ongeveer 30 procent van de aandelen Smit in handen. Tegen de overname was de afgelopen weken verzet gerezen van aandeelhouders Smit die het bod te laag vonden. Ook in de raad van commissarissen van Smit was er onenigheid over de transactie. Na een lange strijd ging Smit overstag, omdat Boskalis beloofde het bedrijf niet op te splitsen. Aandeelhouders van Boskalis stemden eerder deze maand al in met de overname van Smit.
Boskalis aasde al ruim twee jaar op Smit. De maritiem dienstverlener hield echter lang de boot af.

Terminaltak

Boskalis bood aanvankelijk alleen op de terminaltak van Smit omdat dat onderdeel goed zou passen bij Lamnalco dat Boskalis samen met Arabische investeerders bezit. Toen die overname niet lukte, bood Boskalis op heel Smit en besloot in de tussentijd de basis te verbreden. Boskalis wil zich niet langer alleen toeleggen op baggeren.

Reageer op dit artikel