nieuws

België moet lage btw laten gelden voor alle aannemers

bouwbreed

De Belgische regering moet het lage btw-tarief in de bouw toepassen op alle aannemers, ook voor bedrijven van over de grens. Dit blijkt uit twee uitspraken van rechters in Antwerpen en Brussel.

De Belgische regels voor toepassing van het lage btw-tarief van 6 procent op onderhoud en renovatie en een deel van de bouwsom van nieuwe woningen schrijven tot nu toe voor dat particulieren met een geregistreerde aannemer in zee moeten gaan. Doen zij dat niet dan geldt het tarief van 21 procent.
In twee rechtszaken hebben rechters daaraan nu een einde gemaakt. In beide gevallen verzetten Europese regels zich tegen selectieve toepassing van het lage tarief. In de eerste zaak die in Antwerpen speelde ging het om een aannemer die zich beriep op het zogenoemde neutraliteitsbeginsel. In diverse zaken heeft het Europese Hof uitgesproken dat soortgelijke goederen of diensten voor de btw gelijk dienen te worden behandeld.
In de tweede zaak ging het in Brussel om een Nederlandse dakdekker die het gooide op het Europees Verdrag dat onder meer het vrij verkeer van diensten hoog in vaandel heeft staan. De Brusselse rechters konden dat standpunt volgen, maar heeft het Europese Hof wel de vraag voorgelegd of de eis dat ook buitenlandse aannemers zich moeten registreren in België, geen verboden belemmering voor het vrije verkeer is.
Volgens de Belgische parlementa­riër Luk van Diesen die zich in 2008 al kritisch uitliet over de discriminerende bepalingen in de btw-regels, gaat minister van Financiën Didier Reynders de regeling nu aanpassen waardoor ook niet-geregistreerde aannemers het lage btw-tarief mogen berekenen.
De Bouwunie, de organisatie van zelfstandige bouwondernemers en mkb-bedrijven, vindt dat maar niks, maar begrijpt dat Europese regels gevolgd moeten worden. Wel stelt de unie voor om toepassing van het lage btw-tarief nu te koppelen aan de vraag of een bouwbedrijf een fiscaal schuldenvrij is.

Reageer op dit artikel